Zazzi bjuder på höstfest

Följ med Alexandra Zazzi på höstfest i ett gammalt vackert växthus. Här jagar hon undan kylan med massor av sköna filtar, kuddar, lyktor och en härligt värmande meny.

”Tänk dig krispiga, ljuvliga höstkvällar. Solen slåss för sin plats på himlen och löven skriker av färger. Då måste jag bara ut! Det händer något med oss svenskar. När hösten kommer stuvar vi in oss i våra hus, vinterstänger våra sinnen och våra trädgårdar och bestämmer oss för att inte sticka näsan utanför dörren mer än nödvändigt ända fram till april. Vägra vinter! Här kommer ett upprop för kontinental livsföring!

Utnyttja balkongen, uteplatsen, det billiga partytältet från svärmors kalas eller ett gammalt växthus. Bär ut gamla mattor, kuddar, filtar och ett lågt bord. Kläd dig i den varmaste, skönaste, stickade tröjan. Den behöver inte vara snygg, bara den är varm! Sitt nära varandra och ät varm mat.
Vi gjorde det i ett gammalt växthus och satt och njöt i timmar medan mörkret sänkte sig omkring oss. Livet blir längre om vi utnyttjar hela året. Lev livet till fullo!”

Äger egen restaurang

Namn: Alexandra Zazzi.
Ålder: 42.
Familj: Maken Peter, och sönerna Sebastian 14 år, Jonathan 12 år, Grappa, flatcoatretriver samt Tippen och Morris, norska skogskatter.
Gör: lagar mat, föreläser & skriver och driver restaurang La Stazione i Partille.
Aktuell: Med  nya matboken Torsdagarna med Zazzi – filosofi, känsla och kärlek till mat”.

Rekvisita: Grönbergsinteriör, Prickig Katt, Indiska och Hemtex. Smink: Lydia Sandrén Gerlam, Face Stockholm Make Up studio
Styling: Malin Leijonborg

Sju bra tips för en kväll

1. Gamla mattor. Gör det mysigt i uterummet med alla slags mattor.

2. Bra bord. Ett lågt bord eller en skiva som man pallar upp på bockar kan vara bra att ha.

3. Sitt mjukt. Lägg varma filtar över utemöblerna så blir det mer ombonat.

4. Tak. Skapa något sorts tak och väggar om du inte har det innan. Ett partytält funkar men ännu snyggare och fräckare är ett gammalt segel.

5. Vindskydd. Försök att hitta en uteplats i lä. Kalla vinande vindar kyler inte bara ner maten utan även humöret.

6. Mysbelysning. Massor av levande ljus och lyktor är härliga stämningshöjare.

7. Gosigt. Kuddar och dynor kan man aldrig få för många av.