För tredje året i rad arrangeras Nordiska mästerskapen i ostronöppning i Grebbestad i dag. I år sitter bland andra Alexandra Zazzi i juryn. - Det krävs rutin för att bli bra på att öppna ostron, säger hon.

På kusten i Grebbestad växer svenska ostron i stora ostronodlingar. Och i alla månader med bokstaven R i är ostron som godast att äta.
– Det lärde jag mig av min far som var fiskare, berättar Jill Axelsson på Västsvenska turistrådet, som är med och arrangerar tävlingen. Men det är inte trettio svenska ostron de tolv tävlande öppnar utan tävlingsostronen kommer från Irland.
– De irländska ostronen är jämnare än de svenska, det blir lättare att bedöma tävlingen när alla har lika svåra ostron att öppna, berättar Jill.
– Franska ostron är mer kompakta och Grebbestadsostron är flatare, finns många olika sorter, säger Alexandra Zazzi, som ska vara en av domarna på tävlingen. Hon tycker själv att ostron ska ätas som de är.
– Bara med lite citron och vinägrett.

Krävs lång rutin

Alexandra har jobbat mycket med ostron på sin restaurang, men det krävs några år innan man lär sig hantera delikatessen.
– Man ska ha starka nypor och akta sig för man skär sig lätt på skalet, säger Alexandra. Kanske är det därför det bara är killar som ställer upp i tävlingen.
-Vi försöker få hit fler tjejer, men fiskbranschen är lite gubbig, säger Jill Axelsson.
De ostron som öppnas i tävlingen kommer att ätas upp på middagen efter tävlingen.

Så går tävlingen till

Kvalheaten sållar deltagarna till två semifinalheat där fyra tävlande med de bästa tiderna går till final. Vinnare blir den som har bäst totala sammanräknade tid. I år kommer tävlande från alla nordens länder utom Island.

 

Ostron är nyttiga

De innehåller både Omega -3, selen och zink.

NUVARANDE Zazzi bedömer rutinerade ostronöppnare
NÄSTA Grilla desserten