Whoops, vilken dyr burgare

LONDON. Den innehåller wagyukött, vit tryffel och saffran.
Expressen har provsmakat världens dyraste hamburgare.
Pris: 1 150 kronor.

Det är inte var dag som snabbmatskedjorna toppar listan över stans dyraste luncher. Men så var fallet i går. När Expressen klev in på Burger King i London var det lyxmat som stod på menyn.

Friterat i champagne
Ledsna salladsblad och svampiga brödskivor var som bortblåsta – i stället var det exklusivt japanskt wagyukött och champagnefriterad lök som låg i hamburgaren.
Men smakar det så kostar det – för att få sätta tänderna i kocken Mark Dowdings smaksensation går det åt 1 150 kronor.
Det gör den till världens dyraste hamburgare.
– Vi vill visa att snabbmat inte bara är skräpmat, säger Mark Dowding.
– Och det är inte bara dyra ingredienser som vi har satt samman, utan de tar verkligen fram smakerna hos varandra.

Tjusigt – men inga pommes
Receptet tog sex månader att utveckla – och givetvis smakar Expressen på dyrgripen.
Den salta pata negraskinkan, marinerad i balsamvinäger, och vit tryffel funkar utmärkt som smakhöjare till det grovmalda köttet.
Champagnefriterad lök låter tjusigt – men är helt bortkastat eftersom smaken inte märks alls. Och var är pommes fritesen?
Men visst – lyxlunch på hamburgerhak är inte en så tokig idé. Och eftersom pengarna går till välgörenhet känns det inte ens som slöseri att hala upp 1 150 kronor.

På väg till Skandinavien
Svenskarna får dock vänta på den exklusiva menyn. Än så länge saluförs lyxburgaren bara i London, och enbart vissa datum.
– Men Skandinavien har visat stort intresse så vi undersöker om vi ska göra samma sak där om några månader, säger Mark Dowding.

Det innehåller lyxburgaren

Grillat Wagyukött

Vit tryffel

Bröd pudrat med iransk saffran och vit tryffel

Pata Negraskinka

Lök friterad i Cristal champagne Balsamvinäger

Sallad

Rosa Himalayasalt

Majonnäs smaksatt med organiskt vitt vin och charlottenlök.