I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

En av vårens finaste primörer är den vita sparrisen. Servera med en sås som fått smak av Gruyère AOP. God som både förrätt och tillbehör!

Ä

nda sedan år 1115 har osten Gruyère AOP tillverkats på den höglänta schweiziska landsbygden, 20 km utanför byn osten fått sitt namn av – Gruyère. Korna som ger den mjölk osten ystas av får bara naturligt foder, färskt gräs om somrarna och hö om vintrarna. Osten tillverkas helt utan tillsatser och smaken är naturlig. Gruyère AOP smak pendlar mellan att vara behagligt blommig och mild till att få mer kraft och nötighet, allt beroende på lagringstid. Den är ett älskat inslag både på ostbrickan och i maträtter. Här får den sällskap av vit sparris och crunch från skinkchips.

recept

God rätt som funkar som både förrätt och tillbehör!

Vit sparris med Gruyèresås och skinkchips

Sparrisens mjälla fina smak lyfts av den smakrika ostsåsen.

30 min
Till 4 pers:

800 g vit sparris
1 liter vatten
1 msk salt
1 msk strösocker
100 g lufttorkad skinka

Sås
1 schalottenlök
1 msk smör
4 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 tsk Maizena majsstärkelse
2 tsk dijonsenap
1 krm nymald vitpeppar
2,5 dl Gruyère AOP Réserve

Garnering
Körvel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem mitt i ugnen ca 5 min.
  2. Skala sparrisen och skär bort den nedersta, träiga delen. Koka upp vattnet med salt och socker i en stor och vid kastrull eller traktörpanna. Lägg i sparrisen och sjud tills den är mjuk ca 10 min, tiden beror på tjockleken på sparrisen. Ta upp och låt rinna av.
  3. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 3 min. Häll på vatten och vin. Tillsätt buljongtärningen. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår. Sila bort löken. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt grädde. Låt sjuda ca 10 min. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Tillsätt senap och krydda med peppar. Riv osten och rör ner.
  4. Lägg sparrisen på tallrikar. Häll över den varma såsen. Smula över skinka och garnera med körvel.
    SCM_Balken_AOP_Zusatz_A4_2017_Schweden for GRUYERE