Vinterns bästa grönsaker

Här finns vinterns bästa och mesta grönsaker. Om du vill leva efter säsong är det de här gröna du ska titta efter när du handlar.

Brysselkål (september – februari)
Heter egentligen rosenkål och dess små kålhuvuden säljs antingen färska på hösten och vintern eller frysta resten av året. De yttersta bladen är lite beska, men resten har en mild, fin kålsmak. Passar i sallader, att koka, gratinera, i soppor eller grytor.

Schalottenlök (juni-april, men något mindre tillgång under mars-april)
Finns även som bananschalottenlök. Med sin milda och karaktäristiska smak anses den bland de finare lökarna och har ett brett användningsområde. Äts både rå och tillagad i såser, soppor, grytor, gratänger, omeletter, sallader och mycket mer. Förvaras kallt och torrt.

Gul lök (juni-april, men något mindre tillgång under mars-april)
Kallas också kepalök och har ett mycket brett användningsområde. Passar i allt från soppor, såser och grytor till att steka, koka och rosta. Har en något skarpare smak än rödlöken. Förvaras kallt och torrt.

Röd lök (juni-april)
Nära släkt med den gula löken och de båda kan många gånger ersätta varandra. Den röda löken har däremot en något mildare smak och passar därför särskilt bra rå i sallader. God i inläggningar, soppor, grytor, att steka, koka, i såser, gratänger, pajer och mycket mer. Förvaras kallt och torrt.

Svartrötter (september-februari)
Kallas även för falsk sparris och smaken påminner om vit sparris. Smala, svarta stänglar som växer under jorden. Kan bli upp till 30 cm långa. Rötterna skalas så det ljusa fruktköttet kommer fram. Skalade stänglar bör läggas i vatten så att de inte missfärgas. God att koka, rosta eller steka. Förvaras kallt i plastpåse.

Grönkål (september-februari)
En sorts bladkål som är mörkgrön och saftig. Både stjälkar och de krusiga bladen äts och har ganska kraftig kålsmak. God i stuvning, paj, soppa eller rå i sallad. Förvaras kallt i fuktig plastpåse. Säljs både färsk och fryst.

Kålrot (Året om men något minskad tillgång maj-juli)
Skalas och har ett gulorange fruktkött som har en mild, fin kålsmak. God att koka, rosta, använda i grytor, puré eller riva ned i sallad. Förvaras kallt, men inte i plastpåse.

Rättika (september – februari)
Ser ut som en stor, ljus morot och kan bli upp till 50 cm lång. God att skala och använda rå i sallader, men även kokt i grytor, soppor osv. Har en smak som påminner om pepparrot, ruccola och rädisor. Förvaras kallt.

Jordärtskockor (september-mars)
Näringsrika knölar som växer i jorden likt potatis. Skockorna skalas och läggs i kallt vatten, annars missfärgas de lätt. Goda att råsteka, koka, göra puré av eller mixa till en slät soppa. Förvaras kallt.

Morötter (Året om men något minskad tillgång under maj-juni)
Vitaminspäckad rot som nu för tiden finns i färger som orange, lila, gul och vit. Förvaras kallt. Allsidig rot som är god såväl rå i sallad som kokt i soppa, stekt, i grönsaksbiffar, wok, grytor, gratänger och mycket mer.

Rotselleri (Året om men något minskad tillgång april – juni)
Det gulvita fruktköttet har en väldigt aromatisk, söt smak. Passar bra att rosta, ha i grytor, soppor eller att steka. Förvaras kallt, gärna insvept i plast.

Rödbetor (Året om)
Dessa färgsprakande rötter har en söt, fin smak. Finns även som gulbeta och polkabeta. Goda att lägga in, koka, rosta, ha i soppa, gryta, gratänger eller grönsaksbiffar. Kokar man dem med skal på behåller de sin fina färg och mer vitaminer, och dessutom är det sedan bara att gnugga av skalet med händerna. Förvaras kallt.

Potatis (september – april)
Det finns mängder med sorter, och de är bra för olika ändamål. Vissa är mjöliga och passar bäst till mos, gratäng, att pressa, soppa, grytor osv. Fasta sorter passar bäst att koka, steka, rosta eller fritera. Vill du att potatisen ska hålla samman när du kokar den kan du låta skalet vara kvar. Förvaras kallt, gärna i papperspåse. 

Vitkål (juni-mars)
Stort kålhuvud med fin kålsmak. Den mindre, spädare vitkålen är god som den är i sallad, medan den större med grövre blad är god att tillaga. T ex i wok, att steka, i soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.

Rödkål (Augusti-mars, något minskad tillgång under februari och mars)   
Har samma egenskaper som vitkålen men har en vacker röd färg på bladen. Passar i sallader, i wok, att steka, i soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.

Palsternacka (Året om men något minskad tillgång under maj och juni)
Ser ut som en gulvit morot och fruktköttet har en söt aromatisk smak. God att rosta, steka, koka, ha i soppa, gryta, gratäng, grönsaksbiffar eller mos. Förvaras kallt, dock inte i plastpåse.

Champinjon (året om)
Både den knubbiga, vita hatten och foten äts och smaken är mild och fin. God att steka, använda i stuvningar, grytor, soppor och pajer. Även god rå i sallader. Förvaras kallt i papperspåse.

Säsongsguide

Vi vill ge våra läsare en upplysning om vilka grönsaker som ligger i säsong och till vad de passar.

Matskribenten och matbloggaren Lisa Lemke ligger bakom den här säsongsguiden.

Följ hennes blogg här:

Lisa lever kustliv

NUVARANDE Vinterns bästa grönsaker
NÄSTA Smala vardagsmaten