VINSKOLAN: Naturvin – 3 tips och hur du matchar de med mat

Naturvin - vin som görs med så lite påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Vinprovaren Marie Oskarsson har testat naturviner och tipsar här nedan om 3 favoriter.

Naturvin följer sina egna lagar och kan bjuda på andra smakupplevelser än traditionella viner. Det kan till exempel innebära vita viner som drar åt bokna äpplen och torr cider snarare än gul frukt och fräschör, eller röda viner i lätt bärig stil med spritsig syra.

Matcha mat och naturvin!

Modern mat där grönsaker spelar huvudrollen är ofta goda kamrater till sådana viner. Prova exempelvis vintergoda rätter med svartkål eller grönkål till vita viner – kålens beska kan bli god till – samt mustigare söta rotfrukter som exempelvis rödbetor till de röda.

Naturvin – defekt eller alldeles underbart?

Ofta beskrivs de som ”bråkiga” eller ”funky” när sommelieren häller upp dem på krogen. De trendiga naturvinerna följer sin egen väg och kan bjuda på riktigt oväntade upplevelser. Kanske är det därför naturvin skapat sådan diskussion och delat vinvärlden i för och emot. Hängivna entusiaster pratar om spännande, nya smakupplevelser, medan skeptikerna hävdar att naturviner mest uppvisar en provkarta av klassiska defekter i vin. Snacka om låsta positioner. Så hur ska man veta vad man tycker om naturvin? Ja, bästa sättet är förstås att prova själv.

Oftast möter vi naturvin på restaurang. Många av de trendiga krogarna i både Stockholm, Malmö och Göteborg har satsat på naturvin. Reser du till Köpenhamn eller Paris är chansen stor att du får naturvin i glaset på vinbaren.

Vad är naturvin?

Det svåra med naturvin är att klart och tydligt fastställa vad det är för något. Till skillnad från exempelvis ekologiskt och biodynamiskt vin finns det ingen certifiering eller tydliga krav som naturvin måste leva upp till. Därför är det upp till varje vinmakare att ta ställning till om hen producerar sitt vin på ett sätt som följer idéerna för naturvin och vill kalla sitt vin naturvin eller inte.

Men generellt kan man säga att naturvin görs på ekologiskt eller biodynamiskt odlade druvor och att man ska påverka vinifieringsprocessen så lite som möjligt. Naturvinsproducenter använder oftast naturjäst, alltså den jäst som finns naturligt på druvornas skal och i vineriet, undviker oftast filtrering och tillsätter inget eller väldigt lite svavel.

På ett sätt kan man säga att det är att återgå till gamla processer, de som man använde innan industriell utveckling och vetenskapliga upptäckter revolutionerade livsmedelsindustrin. För en del vinmakare innebär det att blicka tillbaka ända till antiken, och prova exempelvis att jäsa i leramforor som de gamla romarna.

Men frågan är: Finns framtiden i historiska metoder? Eller är det nischade viner som lever sitt eget liv vid sidan av den övriga vinvärlden? Ja, det får väl framtiden utvisa, helt enkelt.

Vintips! 3 matvänliga naturviner att testa

Naturvin hittar man oftast i tillfälliga lanseringar som småpartier eller bland beställningssortimentets viner, men det finns några få även i Systembolagets ordinarie sortiment. Och det kan vara som en prova-på-kurs för den som vill nosa lite lätt på naturvin.

  1. Cacique Maravilla Pipeño Pais 2017 (24185), Secano Interior de Yumbel, Chile, 99 kr Detta biodynamiskt odlade vin från södra Chile har jäst med naturjäst i öppna kar och blivit till ett ganska lätt, rödbärigt vin med något kryddig ton. Druvan heter pais, och den familjeägda producenten Cacique Maraville arbetar gammaldags i traditionell stil och för hand.
    naturvin_test3
  2. Maison Robert Olivier Vin Naturel Cuvée Tradition 2017 (70268), Frankrike, 115 kr När något blir trendigt blir det en god affär. Maison Robert Olivier är inte namnet på en liten vinbonde, utan ett varumärke skapat av storproducenten Vins Biecher i Alsace för viner de gör på druvor från mindre producenter. Detta naturvin har drag av blåbär och örter. 
    naturvin_2
  3. Château Musar 2011 (7463), Libanon, 339 kr Familjeägda Château Musar har gjort vin på samma sätt sedan starten 1930 – med ekologiskt odlade druvor, naturjäst och minimal påverkan. Vinvärlden har alltid varit delad i för och emot, precis som med naturviner idag. Mustigt, kryddigt och egensinnigt med smak av mörka bär. 

naturvin_test_1

Hitta naturviner

Den som vill botanisera bland naturviner får söka i Systembolagets beställningssortiment, via naturvinsnischade importörers vinklubbar och nyhetsbrev, vinmässor eller på restauranger och vinbarer som inriktat sig på naturvin. Föreningen Äkta Vara har till exempel arrangerat naturvinsmässor i samarbete med naturvinsproducenter.