Tre druvor du måste testa; gewurztraminer, semillon och chenin blanc.

Vinskolan lär dig så mycket det går om vin. Den här gången är turen kommen till tre druvor som ger vin i olika delar av världen. En lite speciell och två av det stillsammare slaget…

Gewurztraminer

En druva som är lätt att lära sig känna igen på doft och smak. Den är kryddig, aromatisk och nästan lite parfymerad i stilen. Vinerna kan bli ganska fylliga och fruktsyran snarare låg än hög. Antingen älskar man den – eller tvärtom…

Gewurztraminer odlas flitigt i franska Alsace, men förekommer på en rad platser, t ex Tyskland, Italien, Ungern och Chile.

Exempel:

Comtes d´Isenbourg, (2187), Frankrike, 109 kronor

Semillon

Semillon förekommer på många ställen i världen och kan ge ganska neutrala viner. Men den är allround och förekommer i allt från torra viner till söta, långlivade dessertviner. Ett exempel på det är franska sauternesviner där druvan blandas med sauvignon blanc.

I Australien odlar man semillon med framgång. Där fatlagrar man den ofta och får kraftfulla, torra vita viner. Smaken kan beskrivas med ord som honung, vax och gummi.

Exempel:

Tim Adams Semillon, (98887), Australien, 139 kronor, (torr)

Château Fayau (4172) Frankrike, 75 kronor, (37,5 cl, söt)

Chenin blanc

Den här druvan odlas framför allt i centrala franska Loiredalen. Druvan har markerad fruktsyra och används många gånger till mousserande viner. I Loire gör man också söta, viner av druvan. Chenin blanc är tacksam att odla och finns på olika håll.

I Sydafrika går den ofta under benämningen steen. Som unga smakar torra chenin blanc-viner gröna äpplen, lime, honung och faktiskt lite vått ylle ibland. Och syran finns där tydligt.

Exempel:

Bellingham Chenin Blanc (2085) Sydafrika, 79 kronor, (torrt)

Moulin Touchais (4196) Frankrike, 199 kronor, (sött)