Lyckas du med kombinationen av vinet med maten kommer du uppleva fantastiska smaker. I denna del av vinskolan så lär du dig grundförutsättningarna för kombinationerna och hur du testar vad du själv tycker om.

Kombinera vin och mat. Det finns en del kombinationer som får vinet och maten att sjunga arior tillsammans, så som:

  • Sauternes och anklever
  • Portvin och stilton
  • Pinot noir och jordärtskockor (eller ostbågar faktiskt!)

Många förståsig-påare har försökt att göra vetenskap av detta och lyckas väl så där. Att para ihop mat och vin till en harmonisk helhet kan vara hur enkelt eller hur komplicerat som helst. Det är helt upp till dig själv att avgöra.

Vin och mat ska matcha varandra

Grundregeln att god mat fungerar till gott vin är utmärkt. Men det kan också vara idé att se till att mat och vin matchar varandra, alltså:

  • Syrligt vin till syrlig mat
  • Sött vin till söt mat
  • Kraftigt vin till kraftig mat

Å andra sidan kan man göra precis tvärtom med lyckade resultat. Då spelar man på kontraster och serverar riesling till sushi. Eller serverar vin med hög syra till fet mat för att spjälka fettet och ge friskhet.

Inte en absolut vetenskap – med finns många grundtips

På Allt om Mat gjorde vi en gång ett test med Systembolagets söta vita viner och jordgubbar. Alla hade vinerna upphällda och en liter jordgubbar framför sig. Det visade sig att de godaste vinerna åstadkom de bästa kombinationerna och att ett vin kunde vara gott till en jordgubbe, men mindre gott till nästa. Allt förstås beroende på jordgubbarnas olika mognadsgrad.

Av det förstår vi alla att mat och vin inte är en absolut vetenskap, men att det finns en rad grundtips och erfarenheter som det kan vara klokt och belönande att känna till.

Temperaturen ändrar förutsättningarna

Prova gärna att experimentera med temperaturen på vinet. Ett rödvin som serveras vid 16 ° passar till ljusare kött än samma vin serverat vid 18 °.

I bästa fall kan du då hitta ett vin som fungerar såväl till fisk som till kött – det enda som ändras är serveringstemperaturen.

Geografi kan styra valet

En god grundregel är att servera traktens vin till traktens mat. En enkel regel, men lätt att glömma.

Exempelvis serverades tidigare nästan uteslutande rödvin till getost. Men en av de mer berömda getostarna kommer från Loire och har utvecklats ihop med vita sancerreviner. Tillsammans är de en utmärkt kombination – långt bättre än rödvinerna.

Experimentera njutningsfullt

I dag är det högsta mode och helt ”korrekt” att servera vitt vin till ost, något som hade kunnat vara självklart redan tidigare. Man kommer långt med lite grundregler och sunt förnuft. Och när allt kommer omkring så är det ju faktiskt experimenterandet som är det allra mest njutfyllda.

Fler vinskolor:

De vanligaste druvorna – och hur de smakar

Vinprovning hemma – här är grunderna

Köp och lagra ditt vin

Servera vin – rätt temperatur och luftighet

Chardonnay, riesling & sauvignon blanc – 3 druvor som ger vita viner

Dåligt vin – här är de vanligaste problemen

Förpackningar – är bag in box sämre än flaska?