Vinskolan: Köp och lagra ditt vin

I denna delen av vår vinskola ger vinexperten Jan Holmström råd om hur du köper och lagrar ditt vin.

Det är lätt att köpa ett vin vilket som helst. Att få tag i just det vin du vill ha är en annan femma. Det kräver planering, orientering i sortimentet och en del tur. Är du extra förtjust i ett särskilt vin kan det vara idé att ta kontakt med den svenska importören och höra sig för när den nya årgången kommer, hur mycket som finns och kanske om du kan beställa några flaskor.

Hela idén bygger ju på att du har någonstans att förvara flaskorna så att de går att ta fram till just det tillfälle som de passar bäst till. Men en förvaringsplats för vin måste inte vara så förtvivlat märkvärdig.

Vilka viner lämpar sig för lagring?

Inte helt lätt att svara på, men det är inte de billigaste. Klassiska röda viner från klassiska distrikt som kostar en del, cabernet och syrahviner från Australien och USA samt vita viner från Tyskland, Österrike och norra Frankrike är en tumregel som brukar fungera. Söta viner håller också utmärkt.

Vissa viner ska drickas unga

De flesta viner som säljs i dag är unga, ofta inte mer än ett eller ett par år gamla. Det finns en allmän känsla av att gamla viner är godare och finare, att viner mognar till en storhet de inte hade som unga. Så enkelt är det naturligtvis inte.

En del viner ska drickas unga, andra behöver rundas av med åren. Åter andra visar upp en större smakrikedom med åren, men det är upp till var och en att ta reda på om man verkligen tycker att vinerna blir godare. Förmodligen är det fler vinälskare som gillar unga fruktiga viner än som gillar gamla och lite övermogna.

Så innan du sätter i gång och skaffar ett vinförråd – var säker på att du verkligen gillar gamla viner, annars finns det ju egentligen ingen anledning att lagra.

Garderoben funkar bra som förvaring

Viner klarar sig ganska bra i ett mörkt utrymme med någorlunda konstant temperatur. Risken för att de ska fara illa är liten.
Då är risken större att de går åt i förtid därför att de är för goda för att spara!

Faktum är att det går alldeles utmärkt att spara flaskor i botten av en garderob. I stället för skor lägger du enkelt en rad flaskor på golvet. Sparar du mer vin än så kan det vara klokt att lägga en tunn planka eller masonitskiva på det understa lagret och sedan lägga de nytillkomna vinerna på den. På det sättet blir det enklare att komma åt just den flaska du vill ha utan att behöva skramla runt med alla flaskor.

När det är dags att njuta av någon av de sparade flaskorna tar du ut den någon timme i förväg och låter den stå i kylskåp för att få rätt serveringstemperatur.

Köp två påsar i taget

Enklaste sättet att bygga upp en källare är att antingen slå till och köpa ett större antal flaskor för skatteåterbäringen eller andra pengar du inte riktigt räknat med.

Ett annat sätt är att alltid köpa två påsar när det är dags för systembesök: en kasse för konsumtion och en till källaren. Ekonomi och annat får bestämma storleken på kassarna.  Den som börjar spara på ett visst vin av olika årgångar får en serie viner, och en serie är svår att bryta även när lusten efter en flaska vin till blir akut.

Fler vinskolor:

De vanligaste druvorna – och hur de smakar

Vinprovning hemma – här är grunderna

Servera vin – rätt temperatur och luftighet

Kombinera mat och vin – så gör du 

Chardonnay, riesling & sauvignon blanc – 3 druvor som ger vita viner

Dåligt vin – här är de vanligaste problemen

Förpackningar – är bag in box sämre än flaska?

NUVARANDE Vinskolan: Köp och lagra ditt vin
NÄSTA Här är vinerna som vinner på att lagras