Det glädjande med vinprovning är att det går väldigt fort att lära sig tekniken. Lika glädjande är att alla kan ha glädje av en provning – även om du inte provar dyra viner. Här går vi igenom grunderna för hur du gör din egen vinprovning.

Ett vin har sitt eget språk. För den som lär sig vinets språk och lyssnar ordentligt berättar vinet nästan allt om sig själv. Vad det har för föräldrar (druvor och växtplats), hur det har växt upp (klimat och vinifiering) och dessutom om det fått högre utbildning (legat på olika sorters ekfat).

Glaset är viktigt

Det första man gör när man provar vin är att välja ett bra provningsglas. Ett glas med tulpan- eller pionform passar bra. Huvudsaken är att det buktar inåt och därmed koncentrerar vinets doft.

Sedan ska det vara rent och klart för att man ska kunna se vinets färg. Är det flera viner som ska provas är det bra att ha ett glas vatten och kanske något neutralt bröd att tugga på mellan vinerna.

Luktfritt och papper och penna

Helst ska du sitta i ett ganska luktfritt rum och ha ett vitt underlag att se vinets färg emot – allt för att kunna förstå vinet bättre.

Och så ska du förstås ha en penna och ett papper att skriva upp dina noteringar på.

Ett tomt vitt papper är det bästa. Förtryckta papper med olika typer av dofter finns att skaffa, men inbillningens makt är stor och om det står hallon på papperet kan du vara säker på att du kommer att känna en tydlig doft av hallon.

Det är egentligen tre saker du ska försöka lägga märke till:

  • Doft
  • färg
  • Smak

Fler vinskolor:

De vanligaste druvorna – och hur de smakar

Köp och lagra ditt vin

Servera vin – rätt temperatur och luftighet

Kombinera mat och vin – så gör du 

Chardonnay, riesling & sauvignon blanc – 3 druvor som ger vita viner

Dåligt vin – här är de vanligaste problemen

Förpackningar – är bag in box sämre än flaska?