Allt om Mat:s chefredaktör Suzanne Ribbing har varit på vinresa till Champagne med Vip-besök på några av de mest prestigfulla champagnehusen, med exklusiva provningar, lyxiga måltider och helt härliga vinupplevelser. Här är höjdpunkterna du inte får missa i champagnedistriktet.

Jag hade äran att få följa med ett härligt gäng läsare på en riktig drömresa till min favoritregion alla kategorier – Champagne. En långweekend i oktober 2017 bar det av. Med på resan var också vår kunniga ciceron och guide, Michaela Jolin.

Champagne resa Michaela Jolin Suzanne Ribbing

Foto: privat

Allt om Mat:s chefredaktör Suzanne Ribbing och resans guide Michaela Jolin.

champagneresa provning moet

Foto: Suzanne Ribbing

Provsmakning i Champgnehuset Möet & Chandon.

Staden Reims i hjärtat av champagnedistriktet

Denna fantastiska stad med sin svårslagna historia, och sin speciella jordmån gör att Champagne bara kan komma just härifrån. Likt en gigantisk Schweizerost breder ett nästan 12 mil långt nätverk av gångar och källarvalv ut sig under Reims. Den här underjordiska stadens yta är faktiskt mycket större än själva staden ovan jord. Vi fick gå i många underjordiska källargångar och besökte några av de mest anrika champagnehusen i regionen. Vi testade deras utsökta legendariska viner, och fick ta del av kunskap och spännande historia.

Vill du följa med på vår nästa champagneresa? Håll utkik och boka här.
Mysig källare med champagneflaskor i vinhus på champagneresa.

Foto: Suzanne Ribbing

Under staden Reims ringlar kilometer efter kilometer av vinkällare och underjordiska gångar.

Vinupplevelser med Gula Änkan

Visste ni att Madame Clicquot-Ponsardin (Gula Änkan) bara var 27 år när hon tog över huset Veuve Clicquot och revolutionerade hela champagne-industrin på 1800-talet. Hon var påhittig och uppfann en teknik för att vrida flaskorna, och det var hon som gjorde den första rosé champagnen. Hon blandade i ett stilla rött vin – innan dess hade man använt röda bär för att färga drycken. Hon räknas än idag som en av de första moderna affärskvinnorna.

Allt om Mat:s läsare spelar boule på champagneresan.

Foto: Suzanne Ribbing

Ingen resa till Champagne är komplett utan en boulematch för att reta aptiten.

Småskaligt besök med vinprovning

Ett mycket uppskattat inslag på resan var när vi besökte ett litet familjeägt och småskaligt champagnehus i byn Champillion. Iklädd högklackat, dräkt och pärlor tog madame i familjen oss ut till vinrankorna och berättade hängivet om familjens arbete och druvornas egenskaper och sammansättningar. Vi fick dessutom prova oss igenom deras kollektion av champagner.

Champagneresa till Hautvillers med vinprovning av dom Pérignon.

Foto: Suzanne Ribbing

Provsmakning av ”Dompan”, champagnen som fått namn efter ”champagnens fader” – munken Dom Pierre Pérignon.

Jag säger som Coco Chanel, jag dricker bara Champagne vid två tillfällen, när jag är kär och när jag inte är det.

Dom Perignons hem – ett måste för dig som reser till Champagne

Vi besökte vi även den pittoreska staden Hautvillers där Champagnes påstådda anfader munken Dom Perignon ligger begravd i kyrkan vid klostret Saint-Pierre. Därefter hade vi en riktigt trevlig och skön eftermiddag då vi spelade boule medan vi smuttade på ett glas Dom Perignon och njöt av den hänförande utsikten.

Champagneresa till Hautvillers.

Foto: Suzanne Ribbing

Den vackra lilla staden Hautvillers räknas som champagnens vagga. Här föddes Dom Pérignon.

Vill du följa med på vår nästa champagneresa?
Håll utkik och boka här.