Att testa vin är populärare än någonsin. I jultider kommer många få en första inbjudning till ett nytt intresse.

Snurra, sniffa och spotta! Vinprovning har blivit en folkrörelse. Det doftas och smakas som aldrig förr bland svenskarna. Allt fler företag och restauranger erbjuder oss att lära oss mer om vinernas grunder och druvornas möjligheter.

 

På Primewinebar i Stockholm är det full fart på provningarna och vinkyparna där känner av det ökande intresset.

– Vad man vill prova är väldigt säsongsbetonat, på sommaren är det mycket champagne, på hösten och vintern är det tyngre viner, mycket syrah och bordeaux.

De som arrangerar provningarna på Primewinebar ser även att det finns två huvudkategorier  av vinprovare, de som är intresserade av vin och de som gillar vin. De som ingår i den första gruppen söker nya vinområden och testar gärna udda kombinationer. De som ingår i ”gillar-vin”-gruppen testar hellre klassiska viner som bourgogne, riesling eller riojor enligt vinbarens besättning.

 

Även på VinContoret i Tidaholm märker man av det ökande intresset. Företaget har provningsverksamhet och under 2008 har man utökat antalet öppna provningar.

Lennart Granqvist som är VD för VinContorets ägarbolag säger att  Italien alltid är populärt och att riesling och chardonnay som är oekad har ökat i popularitet i provningarna.

– Frankrike är något dalande i popularitet om det inte handlar om de berömda slotten. Däremot är det stort intresse för ”nya världen”-vinerna som kommit i fokus allt mer.

 

Intresset för vin kommer även visa sig under granen. Presentkort på vinprovningar säljs som julklappar och eftersom årets julklapp ju är en upplevelse, i varje fall, enligt Handelns Utredningsinstitut, så är det inte osannolikt att de platta kuverten innehåller dofter, smaker och känslor från andra länder än Sverige.

Enligt vinprovarna
som VinVin.se pratat med så är det alla typer av människor som kommer för att lära sig mer, åldrarna är blandade och så även fördelningen mellan kvinnor och män. Dock så är det de yngre som står för våghalsigheten i provandet, det är oftast de som testar nya världen-vinerna. Vinprovningen som folkrörelse har kommit för att stanna.