Österrikes viner är på väg att växa i popularitet. Med all rätt, de vita vinerna är ofta riktiga höjdare.

Österrike är ett fantastiskt vinland vars vita viner har vardagsnivåer som slår många andra. Trots detta är österrikiska viner inte några storsäljare på Systembolaget, förra året såldes bara omkring 350 000 liter österrikiskt vin – att jämföra med säljettan Sydafrika som sålde 26 miljoner liter!

Dock, Österrike ökade sin försäljning jämfört med året dessförinnan med 30 procent så det är inte omöjligt att en förändring är på väg.

Det allra mesta av det österrikiska vinet som säljs i Sverige är vitt och är du sugen på att testa vinet från Österrike har vi plockat fram tre klockrena flaskor, du kan helt enkelt inte bli missnöjd!


Gobelsburger Grüner Veltliner 2007
, (2775), Österrike, 88 kronor

Ojojoj, här är det fyndstämpel så det sjunger om det! Vingruppen anser att det är ett vin med finess och elegans och dessutom med frisk frukt, mineraltoner och lätt krydda.

Producenten Gobelsburg har väldigt gott rykte och så sent som 2007 fick de Allt om mat och Allt om vins utmärkelse "Det gyllene glaset" – motiveringen lydde ”Årets Gyllene Glaset tilldelas en vinmakare och ett vinhus som inte bara försett Sverige med häpnadsväckande bra, mineralrika och användbara viner till mycket bra priser, utan också förvaltat ett helt kulturarv till svunnen ära och berömmelse."
Besök producenten Schloss Gobelsburg (tyska).


Gobelsburger Riesling 2007
, (4376), Österrike, 95 kronor

Favorisering av en och samma producent? Ja, men det må väl vara hänt när vinet är så här bra. Här är det riesling som står för druvorna och vingruppen meenar att det är tilltalande med druvig, frisk smak med drag av citrus. Snärtig och aptitretande. Dock ej fyndstämplat som sin grüner veltliner-kompis ovan.


Leth Grüner Veltliner 2007
, (4200), Österrike, 69 kronor

En annan österrikisk favorit som låg på tredje plats på Allt om vins topplista över vita viner 2008. Fyndstämplat av vingruppen som blir så här lyriska: "extremt tilltalande med frisk, läskande druvighet med mineraltoner och kryddig elegans."
Besök producenten Weinkellerei Leth.  (engelska)

 

NUVARANDE Vinland på väg framåt
NÄSTA Klassiker i formen