Portugal är ett spännande vinland. Försäljningen av portugisiskt vin ökar i Sverige och fler och fler upptäcker portvinets hemland.


Portugal är ett
lite ovanligt land i vinkretsar, vilket är lite konstigt med tanke på den starka vintraditionen som finns i landet. Hela 10 % av befolkningen har sin utkomst från vinproduktionen på något sätt.

I Portugal har man hållt fast vid tradition och sina egna druvor, det finns över 400 olika sorter, och trots väldigt prisvärda viner har det inte blivit en försäljningssuccé utanför det egna landet.


Men det
håller på att förändras – nya vinmakare har lyckats förena de traditionella druvorna med modernare uttryck och Portugal har även lyckats få fram några vinmakare som blivit omskrivna och kända, bland annat vinmakaren Joao Portugal Ramos som gjort Vila Santa-vinet här nedan.

Och försäljningen ökar, förra året såldes det 3 miljoner liter portugisiskt vin i Sverige, en ökning med nästan 20 procent. Framförallt är det rött vin som går hem – nästan allt som säljs är rött med klassiker som Periquita och Dao och nytillskott som Duorom och Ramos.


Här har du
tre flaskor som är en rolig introduktion till de portugisiska vinerna, de är alla tre fyndmärkta av VinVin.se:s vingrupp och har ett hanterbart pris för de flesta plånböcker.

 


Portal da Aguia 2007
, (12550), Portugal, 61 kronor

Fyndstämpel på denna flaska som beskrivs av vingruppen så här: god frukt med härligt pepprigt drag och örtiga toner.


Dão Primavera Reserva 2006
, (12520), Portugal, 55 kronor

Ännu ett portugisiskt fynd, omdömet lyder: härligt, smakrikt, kryddigt och riktigt intensivt. Druvblandningen är touriga nacional och jaen.


Vila Santa 2006
, (12507), Portugal, 99 kronor

Stram, fyllig, eldig och rejäl med någon ek och mustig frukt. Gott till grillade lammkotletter och ratatouille. Blandning av fem druvor, skapad av mästervinmakaren Joao Portugal Ramos.


Vingruppen på VinVin.se
består av Jan Holmström, Magnus Waern, Mischa Billing och Gunilla Hultgren Karell. De testar och betygsätter alla viner på Systembolaget och det är deras omdömen som du kan läsa om i VinVin.se:s vindatabas.

NUVARANDE Vin till vardags från Portugal
NÄSTA Servera på en snygg bricka