Boken Nyfångat ger oss recepten till bästa fiskrätterna. En av författarna Tomas Tengby, väljer sina favoritviner.

Tomas Tengby är en välkänd matnjutare efter sina teveserier, radioprogram och kokböcker. I år har han kommit ut med en ny kokbok som heter Nyfångat och den handlar om fisk – såklart! Tengby bor på Västkusten och njuter av färsk fisk så ofta det går.

 

Vad har du för favoritrecept i boken?

 

– Det är många men skulle jag välja några så får det bli ett recept med spätta och rödbetor och kapris eller en sole meunière med färska räkor. Sedan gillar jag en klassiker som musslor med pommes, moules frites, också. Och så finns det en tonfisksallad med vattenmelon som är riktigt bra….

 

Vad dricker du för vin till dina fiskrätter?

 

– Jag tycker om italienska vita viner och ett vin som vi ofta dricker hemma är det italienska vinet Verdiccio dei Castello de Jesi från området Marche. Jag kan även tycka om roséviner om de inte är för saftlika. Jag dricker helst franska roséviner, som till exempel Puycheric syrah som är gott.

 

Och finns det några viner som du undviker?

 

– Jag är inte så förtjust i fatlagrade viner, jag tycker att det blir för mycket vanilj- och kolasmak över dem.

NUVARANDE Vin som Tengby själv väljer
NÄSTA Superenkelt med kycklingfilé