Rätt vin till skaldjur – vi hjälper dig att välja rätt

Att hitta rätt vin till skaldjur är inte så svårt. Följ våra råd och hitta rätt flaska.

Goda vita viner till skaldjur:

  • 2275 Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2016, Loiredalen, Frankrike (torrt) 84:-
    Somrigt utan krusiduller och med pigg citrus, päron och örter.
  • 6707 Alvarinho Contacto  2016, Vinho Verde, Portugal. (torrt) 119:
    Friskt och spänstigt med citrus, lite skaltoner och bra längd.
  • 84596 Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes 2014, Chablis, Frankrike. (torrt) 161:-
    Elegant, ren och aptitretande smak. Här finns inslag av äpplen, citrus och en fin intensitet och längd.
  • 2259 Sancerre Les Pierris 2016, Loiredalen, Frankrike. (torrt) 165:-
    Slankt och fint med fräschör, krydda, längd och skaldjurslängtan.

Dessa viner är från Systembolagets ordinarie sortiment 2017. Om du inte hittar dessa på Systembolaget så kan du be personalen hjälpa dig hitta något liknande.

 

10 bra råd – för att hitta rätt vin

1. Tänk vitt!

Visst, smaken är olika men det generella tipset är att sikta på de vita flaskorna.

2. Gärna champagne till hummer

Till hummer väljer du helst en klassisk fransman, gärna en champagne eller en vit bourgogne. Läs mer här: Goda drycker till hummer!

3. Torrt och friskt till krabba

Till krabba siktar du helst på ett torrt och friskt vin, gärna på druvan riesling.

4. Ostron mår bra av lite fruktigare vin

Välj gärna en chablis eller ett vin gjort på sauvignon blanc till ostron.

5. Sötma eller torrt?

Många skaldjur har lite sötma i smaken – som till exempel hummer, havskräfta och pilgrimsmusslor – då är det bra med en antydan till sötma även i vinet när du äter dessa skaldjur.

6. Druvor som passar bra till skaldjur är…

… till exempel albarino, suavignon blanc, chardonnay och riesling.

7. Vilka är tillbehören?

Valet av tillbehör styr vinvalet i nästan större utsträckning än med andra råvaror, skaldjuren är inte så smakintensiva så därför ger tillbehören avtryck på smakkombinationerna i stor utsträckning. Ju kraftigare tillbehör – desto fruktigare vin.

8. Fatlagrade viner till grillat eller halstrat

Grillar eller halstrar du skaldjuren så passar det bra med fatlagrade viner, smakerna gifter sig bra.

9. En öl?

Räkor och kräftor har ofta mycket sälta i smakerna vilket gör vinvalet svårare. Kanske ska du välja en öl istället, en klassisk lager passar bra eller kanske ännu hellre – ett veteöl. Vill du ändå välja vin så tar du ett lite blommigare och fylligare vin.

10. SMAKA

Tipset som du alltid ska ha med dig; smaka själv! Kanske hittar du en kombination som står över alla andra? Köp halvflaskor och smaka i munnen och hitta din egen favorit!