Jordbruksverket har tittat närmare på vilken mat vi lägger pengarna på.

Trendrapporterna skriker om ekomat, äkta råvaror och delikatesser ur den svenska naturen. Men rapporter från köket visar på motsatsen. Vi äter mer och mer förädlad  mat. Tillsammans leder det här till att vi lägger ner mindre och mindre pengar på att handla mat, men mer och mer på att äta ute. Livsmedel har på samma gång blivit billigare, jämfört med andra varor. Framför allt kött och då främst fågel har blivit billigare vilket lett till ökad konsumtion, vi äter idag10 gånger mer kyckling än vi gjorde 1960.
    Jordbruksverkat ligger bakom två stora undersökningar våra matvanor från 1960-2006 som presenterades i veckan. Under de här 40 åren har vi minskat vår konsumtion av färsk potatis från 89 kilo till 71 kilo, medan ris och pasta ökat kraftigt.
    Vi handlar också mer riktigt feta produkter, såsom choklad, grädde och ost, medan de vanliga fettkällorna såsom smör, standardmjölk och margarin minskar. Den produkt som inte förändrats är ägg, som vi äter lika mycket av idag som vi gjorde för 40 år sedan. Dramatiska förändringar kan man se på mjölk, som sjunkit från 158 liter per person och år till 100 liter per person och år. Läsk har gått upp från 22 liter per person och år till 90 liter per person och år. På samma sätt har osten mer än fördubblats.
    Postivt är att vi äter mycket mer grönsaker och frukt.

Mat från Då och Nu:

Raggmunkar

Kyckling på spett med jambalayaris

Mat billigare än andra varor

  • Livsmedelspriserna följde inflationen från 1960 till slutet av 70-talet.
  • Under 80-talet steg livsmedlen mer än övriga varor. Men sedan början av 90-talet har livsmedlen ökat i lägre takt.
  • Orsaker: Sänkt livmedelsmoms mellan 1990 och 1996, avreglering av jordbrukspolitiken och framför allt EU-medlemskapet 1995 som bidragit till ökad konkurrens.

Källa: Jordbruksverket

NUVARANDE Vi lägger ner mindre pengar på mat
NÄSTA Smarta sunda mellanmål