Vinkonsumtionen fortsätter att minska. Det visar en internationell undersökning som har koll på vindrickandet i hela världen.


Vi dricker ungefär
3,5 liter vin per person och år – i hela världen! Det låter mycket men faktum är att det är den lägsta konsumtionen på 40 år. Den pågående finansiella krisen är ett skäl till nedgången av konsumtionen men framförallt beror den på förändringar i livsstil.


I traditionella
vinländer som Italien och Frankrike så sjunker vinkonsumtionen stadigt, med ett mer modernt sätt att leva så byter många ut vinet till maten mot drycker utan alkohol. Trots detta så leder länderna ändå vinligan, i Frankrike dricker man 51 liter per år och italienarna fyller på glaset till sammanlagda 44 liter. I hela EU-området så har den genomsnittliga konsumtionen av vin sjunkit från 30 liter till 28 liter på 20 år och även om det ibland verkar som om vin är trendigare än någonsin så sjunker konsumtionen år efter år i Europa.


Var finns då vinets framtid?
Ja, enligt undersökningen är de stora framtidsländerna USA och Kina. I USA dricker man bara 9 liter per år och i Kina har vinkonsumtionen knappt satt igång. Finanskrisen har gjort att konsumtionen står och stampar men med normal fart på ekonomin så förväntas längtan efter en mer västerländsk livsstil ge fart till vinförsäljningen i Kina.

 
Undersökningen är gjord av företaget M Shanken Communications och presenteras på Winespectator.com.

 

 

  • Bästsäljarna i vinfloden – vi har listan
NUVARANDE Vi dricker mindre vin
NÄSTA Goda bröd till buffén