Vi äter mindre nötkött

För första gången på flera år minskar konsumtionen av nötkött, skriver DN. Experterna säger nu att det är ett trendbrott som bland annat beror på att priserna ökar.

Svenskarna har bland den högsta konsumtionen av nötkött i Europa, skriver DN.
 – Vi äter dubbelt så mycket nötkött per person och år som i Tyskland, säger Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen till DN. Nu när det bromsas upp är det ett klart trendbrott.

Minskar lite men är ett trendbrott

– Det är en inbromsning på extremt hög nivå, säger Åke Rutegård. Förra året minskade konsumtionen med en knapp halv procent och det har fortsatt under 2008 då vi redan ätit sex procent mindre kött under årets tre första månader, enligt SCB. Och det är det lyxiga köttet som ratas. Enligt livsmedelskedjorna beror det på det ökade priset.
 – Priset på nötkött har gått upp 12-13 procent på ett år, säger Torbjörn Lithell, affärsområdeschef för kött på Axfood, till DN.
Åke Rutegård tror att klimatdebatten också kan ha påverkat konsumenterna.
 – Inte än, men klimatdebatten kommer att växa sig allt starkare och få betydelse, säger Åke Rutegård till DN.