Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära, men kan också ge ett större klimatavtryck än man tänkt sig. Men det finns flera smarta val att göra i jul. Bara genom att byta ut de animaliska rätterna på julbordet mot växtbaserade kan klimatpåverkan bli 79% lägre. Det skriver Oatly i ett pressmeddelande.

Oatly har med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel räknat på klimatavtrycket för de vanligaste rätterna på julbordet. De största klimatbovarna på julbordet är de animaliska rätterna, men genom att byta ut vissa ingredienser mot växtbaserade alternativ kan man enkelt påverka sitt klimatavtryck.

– Alla behöver tänka mer hållbart i köket och göra medvetna val. Genom att tänka lite nytt och vara kreativ i köket kan man själv minska sitt klimatavtryck utan att tumma på den goda
smaken, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

3 rätter på julbordet att byta ut – som gör störst klimatskillnad

  • Byt julskinkan till griljerad rotselleri.
    Ett alternativ till julskinkan är till exempel griljerad rotselleri som släpper ut 90% mindre CO2e. Ett annat klimatsmart alternativ är griljerad kålrot.
  • Janssons frestelse – byt mjölk/grädde till växtbaserade alternativ
    En annan rätt som man enkelt kan göra mer klimatvänlig på julbordet är Janssons frestelsen. Genom att byta mjölk eller grädde mot växtbaserade motsvarigheter, exempelvis havredryck eller havrebaserad grädde i denna Janssons utan ansjovis, sänks CO2e med drygt 70%.
  • Köttbullar till vego-köttbullar. Byter man även ut ett halvt kilo köttbullar på julbordet mot vegobullar finns det ännu mer att spara, hela 7,7 kg CO2e.

Med växtbaserade alternativ eller utbytta ingredienser sjunker plötsligt jultallriken från 2,3 kg CO2e till 0,5 kg CO2e – cirka en femtedel av en traditionell jultallrik. Om vi svenskar i snitt äter två julbord var varje år blir det en möjlig besparing om nästan 26 000 ton CO2e – varje jul. Det är nästan lika mycket som 9000 flygresor mellan Stockholm och New York.

 

Klimatavtryck och skillnad på traditionella julrätter vs växtbaserade julrätter:

Griljerad julskinka             5,55 kg CO2e för ca 600 g
Griljerad rotselleri             0,54 kg CO2e för ca 600 g
Skillnad:                               5.01 kg CO2e
Skillnad i %:                        -90% CO2e

 

Griljerad julskinka               5,55 kg CO2e för ca 600 g
Griljerad rotselleri               0,54 kg CO2e för ca 600 g
Skillnad:                                 5.01 kg CO2e
Skillnad i %:                          -90% CO2e

 

Köttbullar                              8,83 kg CO2e för ca 400 g
Vegobullar                             1,16 kg CO2e för ca 400 g
Skillnad:                                7,67 kg CO2e
Skillnad i %:                          -86% CO2e

 

Janssons Frestelse                   1,48 kg CO2e för ca 1,5 kg
Jansons festival med kapris   0,38 kg CO2e för ca 1,5 kg
Skillnad:                                     1,1 kg CO2e
Skillnad i %:                              -73% CO2e

 

Rödbetsallad                              0,5 kg CO2e för ca 800 g
Växtbaserad rödbetsallad       0,25 kg CO2e för ca 800 g
Skillnad:                                     0.25 kg CO2e
Skillnad i %:                              -50% CO2e

 

Risgrynsgröt                               1,83 kg CO2e för ca 1,5 kg
Växtbaserad risgrynsgröt        1,02 kg CO2e för ca 1,5 kg
Skillnad:                                      0.81 kg CO2e
Skillnad i %:                               -44% CO2e

 

Animalisk jultallrik:                    2,328 kg CO2e
Växtbaserad jultallrik:                0,481 kg CO2e
Skillnad:                                        1,847 kg CO2e
Skillnad i %:                                 -79% CO2e

NUVARANDE Vego på julbordet ger vinst för klimatet – här är rätterna som gör skillnad
NÄSTA Stilrent till jul – duka med grått och guld