Påsken är en stor mathögtid och för den som vill äta lite grönare än tidigare år finns det riktigt bra alternativ - både för vegetarianen och veganen. Här tipsar vi på Allt om Mat om 19 riktigt goda recept som passar perfekt på buffébordet i påsk.

Fira påsk utan kött och fisk i år. Här mixar vi spännande smaker, nytänkande recept och goda och mättande rätter att sätta på påskens buffébord. Vilken rätt blir din nya favorit?

Vegetarisk påskmat

Råstekt vit sparris
Råstekt vit sparris

Foto: Helén Pe

Sparrisen blir härligt karamelliserad när den steks i smör och honung. Recept hittar du här.

Sallad med primörer, färska örter och krämig örtdressing

Primörsallad med hyvlade betor, färska örter och krämig örtdressing

Foto: Lisa Björner

Ett gott recept på primörsallad med hyvlade betor, färska örter och krämig örtdressing – god som ensamrätt eller som tillbehör på påskbuffén. Recept hittar du här.

Paj med ostkräm och zucchini

Paj med ostkräm och zucchini

Foto: Stefan Wettainen

Paj med ostkräm och zucchini är en lite lyxig rätt att ställa fram på påskbordet. Vill du göra det så enkelt som möjligt? Använd färdig pajdeg. Recept hittar du här.

Rostad potatissallad med gröna blad och örtmajonnäs

Rostad potatissallad med gröna blad och örtmajonnäs

Foto: Lennart Weibull

Rostad potatissallad med gröna blad och örtmajonnäs är en variant på den spanska tapasrätten patatas bravas. Och i likhet med just tapas så går även den här rätten att ha på ett buffébord, gära i påsk. Recept hittar du här.

Primörsallad på rostade morötter, halloumi och valnötskräm

Primörsallad på rostade morötter, halloumi och valnötskräm

Foto: Lennart Weibull

Den här goda salladen passar perfekt på påskbuffén. Här får de första späda morötterna sällskap av spenat och valnötskräm. Halloumi ger god sälta och ska i det här receptet inte stekas. Recept hittar du här.

Gulligt kaninbröd

kaninbröd
Söta små bröd som är lätta att baka och som dessutom passar perfekt till påskbuffén. Degen är som en klassisk dinner roll, som det kallas i USA, med fil som degvätska. Ljusa, lätta och lite smöriga. Recept hittar du här.

Grön sparris med pankofras

Grön sparris med pankofras

Foto: Per Ranung

Grön sparris med pankofras är en snabbgjord förrätt men passar lika bra på påskbordet. Grön sparris behöver inte skalas, till skillnad från den vita som alltid måste skalas. Recept hittar du här.

Sparris med pocherat ägg och riven pecorino

Sparris med pocherat ägg, riven pecorino, gräslök och rågsmul

Foto: Magnus Carlsson

Sparris med pocherat ägg, riven pecorino, gräslök och rågsmul är en ljuvligt god rätt att äta i påsk. Var bara noga med att inte koka sparrisen för länge, låt den hellre vara lite underkokt. Recept hittar du här.

Vegansk mat till påskbordet

Inlagd vegansk ”auberginesill”

Inlagd-vegansk-auberginesill

Foto: Per Ranung


Inlagd ”auberginesill” passar veganer och alla andra som vill ha en silliknade rätt. Auberginen liknar sill i sin konsistens när den kokas i kraftigt saltat vatten och sedan får ligga i ättikslag. Recept hittar du här.

Fröknäcke

Recept på fröknäcke.

Foto: Lisa Björner

Ett fröknäcke är knaprigt och gott. Det här passar alldeles utmärkt till alla smårätter på påskbordet. Recept hittar du här.

Grön sparrissallad med mandel, fänkål och rädisor

Grön sparrissallad med mandel, fänkål och rädisor

Foto: Helén Pe

Tips när du ska tillaga den här rätten: skiva rädisor och fänkål tunt, gärna på mandolin eller osthyvel. Recept hittar du här.

Kikärtsbollar med dill

Kikärtsbollar med dill

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Jättegoda veganska kikärtsbollar med dill. Kontrollera bara för säkerhets skull att ströbrödet är veganskt om du vill bjuda veganer på denna rätt. Recept hittar du här.

Veganska småpajer med krispig topping

Veganska småpajer med krispig topping

Foto: Lisa Björner

De här pajerna är både frasiga och goda. Låt pajen vila ca 1 timme, gärna längre, innan du lyfter upp den ur formarna, då håller den ihop bättre. Recept hittar du här.

Polentafrasigt lantbröd

Polentafrasigt lantbröd

Foto: Stefan Wettainen

Det här lantbrödet är både saftigt och gott. Polentamjölet ger en krispig yta och gul färg. Ett väldigt fint och gott bröd att ställa på påskbordet. Recept hittar du här.

Vårsallad med potatis, sparris och sockerbönor

Vårsallad med potatis, sparris och sockerbönor

Foto: Stefan Wettainen

Vårsallad med potatis, sparris och sockerbönor passar på påskbuffén. Alla goda primörer och krispigt äpple i en fräsch vårsallad. Recept hittar du här.

Vegansk sill i skärgårdsröra

Vegetarisk skargardsröra med tångkaviar

Foto: Anna Kern

Mums! En vegansk sill i skärgårdsröra med alla de goda smakerna från skärgårdssill i en aubergineröra. Recept hittar du här.

Goda veganska påskdesserter

Mjölkfri chokladmousse med hasselnötter och bärsås

mjölkfri chokladmousse med tofu

Foto: Magnus Carlsson

Ett ovanligt sätt att använda tofu, och en läcker vegansk dessert efter en god påskmiddag. Recept hittar du här.

Pink velvet – raw vegokaka

Pink velvet

Foto: Helén Pe

Pink velvet är en festlig raw foodkaka med smak av dadlar och nötter. Serveras med kokosgrädde. OBS! Välj bort honungen för helvegansk kaka. Recept hittar du här.

Valnöts- och aprikostryfflar med mörk choklad

Valnöts- och aprikostryfflar med mörk choklad
Valnöts- och aprikostryfflar med mörk choklad är veganska tryfflar med kraftig kakaosmak. Håller upp till två veckor i kylen om de förvaras i tättslutande burk. Recept hittar du här.