Vegansk streetfood – recept från Taku Taku!!

Kocken och krögaren Sebastian Schauermann lagar veganska rätter och ger oss sina fantastiska recept på smarrig chili, bulgogi på tofu och pulled aubergine som serveras i bröd, bun eller salladsblad. Välj en av tre såser till – eller ta alla tre! Alla recept finner du längst ner i artikeln.

Recept: Sebastian Schauermann Text: Malin Ottosson  Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept på vegansk chili

Recept på vegansk chili.
Recept på vegansk chili.

Recept på vegansk chili. Skönt het, kryddig linsgryta. Picklad rödlök ger syrligt sting. Recept på såser, vegansk vindaloo och bulgogi hittar du längst ner i artikeln!

4-6 personer:
INGREDIENSER

  • 1 liter vatten, + 2 dl
  • 1 msk salt, + 1 tsk
  • 1 dl belugalinser
  • 1 dl bruna linser
  • 1 dl röda linser
  • 100 g vitkål
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk chilipulver
  • 1 msk spiskummin, mald
  • 1 tsk kummin, hel
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 chipotlechili
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Picklad rödlök:

  • 1 rödlök, liten
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt

Garnering:

  • salladslök, finhackad

30 minuter + 50 minuter koktid

Vegansk chili – gör så här:

  1. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt. Skölj linserna i kallt vatten var för sig. Lägg i belugalinserna och koka utan lock ca 10 min. Lägg i de bruna linserna och koka ytterligare ca 10 min. Blanda i de röda linserna och koka ytterligare ca 10 min.
  2. Ansa och skär kålen i små bitar. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan. Stek kål, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg.
  3. Tillsätt kryddorna och låt dem steka med ca 2 min. Blanda i paprikan och låt steka ca 2 min. Häll över linserna med sitt spad och späd med 2 dl vatten. Tillsätt lagerblad, kryddpeppar och chili. Koka utan lock ca 20 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt.

Matcha vegansk mat & dryck

Här bjuds det smakrika rätter, en del med lite chilisting, och då passar det fint med friskt öl med integrerad beska.

ÖL: Lycke Pilsner (1496), Sverige, 20:10 (33 cl).
Friskt och fräscht med brödiga drag, inslag av -citrusfrukter och ett stråk av honung.

ALKOHOLFRITT: Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils (1901), Tyskland, 11:90 (33 cl).
Friskt öl med lätt beska, inslag av knäckebröd och vinbär, krusbär och färsk citrus. -Fräschör och elegans.

Sebastian Schauermann är kock och grundare av veganska snabbmatskedjan Taku Taku.
Sebastian Schauermann är kock och grundare av veganska snabbmatskedjan Taku Taku.

Vad betyder Vegan? 

Veganer äter bara plantbaserad mat. Utesluter alltså även ägg och mejeriprodukter som komjölk, smör och ost.

Så startade veganska Taku Taku

När ekologiska livsmedelskedjan Paradiset i Stockholm bad Sebastian Schauermann att skapa ett vegetariskt snabbmatskoncept valde han att satsa på helt veganska rätter.

– Då utesluter vi ju ingen, varken veganer, vegetarianer eller köttätare, säger Sebastian.

Han funderade på vanliga fördomar om vegansk mat – tråkig, gjord av linser, äts av hippies i restauranger inredda i naturmaterial – och sedan satsade han på att göra tvärtom. På Taku Taku serveras modern street food med inredning i grälla färger.

– Det känns som om alla är sugna på den här maten just nu, säger Sebastian.

Han har valt rätter som är populära just nu och som passar bra som snabbmat som tacos, steamed buns och bowls.

– Många som kommer hit är inte veganer men vill äta veganskt några gånger i veckan.

Själv äter Sebastian kött och fisk ibland men till största delen plantbaserad mat.

En månad efter öppningen går Taku Taku bättre än väntat, och har redan planer också på Paradiset på Södermalm i Stockholm

Tre såser som passar till alla veganska recept.
Tre såser som passar till alla veganska recept.

Följ oss på Facebook! Allt om Mat och på Allt om Mat Vego ❤️

6 recept på vegansk mat: (såserna passar till alla rätter nedan!):