I Danmark ökar nu försäljningen av ekologiskt bröd i rekordfart. Inom ett par år tror bageriet Schulstads marknadschef att ekobrödet kan stå för 10–12 procent av marknaden. I Sverige har utvecklingen märkligt nog gått i totalt motsatt riktning.

Sedan Coop sålde sitt eget bageri Juvel för några år sedan har både utbudet och försäljningen av ekobröd sjunkit till nivåer lägre än vad de var 1993. Nio tiondelar av det ekologiska brödet försvann i ett enda slag, och Coop har sedan dess förgäves försökt få de stora bagerierna intresserade av att tillverka bröd från ekologisk spannmål.

På Pågen, Sveriges största bageriföretag, har man noterat den danska utvecklingen och ”undersöker” nu om man ska föra in något ekobröd. För några år sedan hade man en ekologisk skorpa som inte var så lönsam, säger kommunikationschefen Charlotte Hagö. Det tycks vara anledningen till att man inte vågat pröva med ett matbröd. Brist på ekologisk spannmål handlar det för övrigt inte om, utan om att de två dominerande bagerierna, Pågen och Lantmännens färskbröd, vill ha mycket stora volymer på varje produkt för lönsamhetens skull.

Det handlar alltså om att skapa en ny ”linje” i de jättelika bagerierna. Då duger det inte att ta fram en produkt som bara har några få procent av marknaden. Det finns små bagerier, som Saltå kvarn eller Green Bakery i Angered, som i dag bakar ekologiskt bröd – men det är klart att det blir skillnad i lönsamhet och pris. På Green Bakery bakar man 3 000–4 000 bröd om dagen; mindre än vad som görs på en timme i ett industribageri. Och dessa bagerier kan ju inte baka så att det räcker till hela landet. ”Det måste kompletteras med storskaliga lösningar även på det ekologiska”, säger Coops informationschef Magnus Frisk, ”vi kan inte låta idéer om Sörgårdenidyll och småskaligt förlama utvecklingen.”
Det tror jag inte kunderna vill heller.

Ekologiskt betyder hållbart, punkt slut.

Målsättningen måste vara
att all matproduktion ska vara hållbar – i stort som i smått. Förresten, Pågen, just nu funderar Coop på att lägga sina order på ekobröd hos danskarna i stället…

Isabella Lövin, journalist och författare

och tilldelades 2007 Stora journalistpriset som Årets berättare för reportage- och debattboken "Tyst hav – jakten på den sista matfisken"

Bäst just nu:
Hopp finns för scampiälskare som oroar sig för skövlingen av mangroveskogar vid räkodlingarna. Svenska företaget Seabar i Sigtuna har startat import av miljövänligt odlade jätteräkor från Indien. Den prisbelönta odlingen startades av Mr Saji som doktorerat i marinbiologi. Ingen antibiotika används heller vid odlingarna.

Sämst just nu:
Det ifrågasatta farliga azofärgämnet E 104 som Ica tar bort från sin läsk stannar i burken med stenbitsrom. Rommen skulle se oaptitligt blek ut annars anses det. Ännu mindre aptitligt blev det kanske om man gav rommen sitt rätta namn: kvabbsorom (”stenbit” kallas nämligen hanen av arten sjurygg, honan heter ”kvabbso”). Sjuryggen har för övrigt minskat markant i svenska vatten på senare tid.