Detox – eller avgiftning – är ungefär som en modern form av fasta där man succesivt ”renar” kroppen genom att ta en paus från onyttigheterna och äta mat som är bra för kroppen och matsmältningen.
Det finns en uppsjö av olika mer eller mindre seriösa detox-dieter, men vill man prova på att ge kroppen en nystart med en piggare och sundare linje så kan man hålla sig till några enkla regler som en kur på några veckor:
Bra detox-mat:
-
-
Lök
Ska hjälpa levern att tillverka egna antioxidanter, och öka dess förmåga att rensa ut olika gifter ur kroppen. -
Äpplen
Fibrerna i frukt har förmågan att binda till sig gallsalter. Levern måste då bilda nya gallsalter, och till detta använs bland annat kolesterol. Kostfibrerna minskar även risken för förstoppning. -
Linfrön
Fettsyran omega 3 som påverkar blodfetterna positivt finns det gott om i linfrön. Omega 3 finns även i fet fisk och valnötter. -
Broccoli
Broccoli stimulerar enzymerna som styr kroppens eget reningssystem, och kanhjälpa levern att bli mer effektiv på att göra kroppen av med giftiga ämnen.
-
Lök
Undvik:
- Nikotin/tobak
- Alkohol
- Kaffe och te med koffein
- Godis, läsk och bakverk
- Hel- och halvfabrikat
- Vitt mjöl
Dessutom:
- Dra ner på saltet
- Se till att dricka minst 2 liter vätska varje dag – citronvatten, örtte eller grönt te fungerar bra.
- Ät mycket frukt, sallad och grönsaker
Trög mage? Sätt fart med nyttiga fibrer
Källa: Helena Nybloms ”Supermat” (Albert Bonniers förlag)