Världsnaturfonden gick i dagarna ut med en köttguide för att vi konsumenter lättare ska kunna välja ett bra kött. Trots hårda regler får inte allt kött  från svenska gårdar godkänt.

Världsnaturfonden har granskat köttet i svenska butiker, skriver SVT. En liknande guide har tidigare funnits för fisk och man har nu alltså gjort en även för kött.

Precis som fisklistan består köttlistan av grön, gul och röd märkning. Även fast köttbranschen och de flesta bönderna ofta menar att svenskt kött har hårdare regler är det ändå mycket kött som inte blir fullt godkänt. Såväl nöt, gris, lamm som kyckling får bara gult ljus. Den gula märkningen betyder att man ska ”vara försiktig”. Märkningen bedöms efter påverkan på miljön, djurvälfärd, bruk av bekämpningsmedel samt den biologiska mångfalden i produktionen av kött.

Svensken äter dubbelt så mycket kött idag som för 30 år sedan. På den SIFO-undersökning som har gjorts på WWF:s begäran svarar 29 procent att de har minskat sin köttkonsumtion det senaste året. Även om försäljningen av kött bara minskade med 0.4 procent under samma tid.

Köttguiden ger dock inga konkreta råd om vad för sorts kött man kan äta.

– Vi förespråkar inte en viss typ av kött. Vi säger att det är bra för planeten och den egna hälsan att äta mindre och bättre kött som en del av en varierad kost och du kan välja bra inom varje kategori, säger Anna Richert till SVT.

 

fredrikbyline

 

 

NUVARANDE Världsnaturfonden gör köttguide för att göra konsumenter mer medvetena
NÄSTA Läcker midsommarbuffé anpassad för åtta