Hemma hos oss brukar vi äta italienskt på fredagkvällarna. Oftast en skön blandning av skinka, salami, grönsaker, pesto och focacciabröd. Hade det varit för tio år sedan hade vi nog sagt att vi skulle göra mackor.

Andra kvällar brukar vi diskutera om det ska bli japanskt, indiskt eller grekiskt till middag. För tio år sedan hade vi kanske i stället pratat om lax, gryta eller sommarsallad med ost och svarta oliver.

Det är så det är nu för tiden, omvärlden har kommit närmare. För vi reser, antingen på riktigt eller framför teven eller datorn. Vi landar i nya kulturer, blir nyfikna, och vill prova själva. Och just när det gäller maten blir det allt lättare att förverkliga drömmarna. För i mataffären runt hörnet finns både sambal oelek, fisksås och citrongräs.

Vi märker av utvecklingen tydligt här på Allt om Mat. När vi frågar läsarna vilken mat de vill ha mer av i tidningen. När vi får förslag från alla kockar och matjournalister som vi samarbetar med. Och rent praktiskt när vi smakar av allt spännande som lagas i vårt provkök – varenda rätt som publiceras provlagas ju minst en gång. I går åt jag julskinka och indiska grönsaksrätter här på jobbet. En galen och god blandning av fem kommande reportage.

För även det traditionellt svenska har en given plats i den nya matvärldsordningen. Det kommer du att se prov på i den här tidningen – med indiskt, svenskt, ryskt och afrikainspirerat – och i den serie kokböcker vi nu ger ut; se sidan 46. Där möts gamla och nya favoriter med inspiration från många olika länder, men med råvaror och tillagningsmetoder som funkar finfint här hemma i Svedala!
Smaklig måltid!

Katrin Alström

är chefredaktör på Allt om Mat.