Vårkänslor!

På Allt om Mat är maj månad en av årets mest hektiska; det är nu vi förbereder all mat till sommarnumren, samtidigt som vi förbereder de tidningar som måste bli klara till nästa vår. När nässlorna, rabarbern och sparrisen tittar upp ur jorden måste vi vara redo, både vid kameran och spisen. Annars blir det inga goda recept eller snygga bilder till nästa vår.

Men det finns mer än svenska primörer. I det här numret har vi ett härligt reportage av japanska matkreatören Motoko, som lagat mat för Allt om Mat många gånger. Hon har skapat en god och lättlagad japansk vårmeny, som passar perfekt nu när körsbärsträden blommar här hemma. En meny som påminner mig om min resa till Tokyo i april för två år sedan, då hela stan var höljd i ljuvliga rosa körsbärsblommor, så otroligt vackert!

Ett annat land i fokus just nu är Sydafrika: 11 juni till 11 juli är det fotbolls-VM där. Jag har inte hunnit åka dit än, däremot har jag fått massor av matinspiration därifrån av olika medarbetare på tidningen. Prova gärna vår färgstarka, sydafrikansk meny – att njuta med eller utan fotboll.

En annan vårlängtan är första middagen utomhus. Kocken Mattias Larsson har flyttat ut matbordet på bryggan och samlat vännerna kring en meny på temat rosévin. Mat för en lång ljummen kväll med gott vin i glasen. Den längtar jag till när vi är klara vid kameran och spisen!

 

Just nu pratar vi om…

Dyr mat

”Dyrare mat, nu!” heter uppropet som vill göra folk medvetna om att bra mat måste få kosta. Och att dyrare mat inte nödvändigtvis innebär att vi måste betala mer. Bakom uppropet, som på mindre än ett par månader samlat 4 421 fans på Facebook, står fyra unga intiativtagare som på olika sätt arbetar med mat och lantbruk. Läs mer på dyraremat.nu

 Myter

Konsumentföreningen i Stockholm presenterade i mitten av april en rapport om myter om maten, som raskt citerades i flera medier. Allt om Mat:s läsare vet såklart att det faktiskt är sant att bruna hönor lägger bruna ägg. Men hur är det egentligen, späs lingonsylten ut med billig äppelmos? Bli upplyst och (o)road: läs hela rapporten på konsument
foreningenstockholm.se

 Mjölk

Den 1 juni infaller World Milk Day, ett mindre känt påhitt av FN:s livsmedelsorganisation FAO. Tanken är att lyfta fram mjölkens stora betydelse som näringskälla. Vi bidrar gärna till uppmärksamheten med en bild på från Mauritius, där FN bland annat ser till att 124 000 lågstadiebarn får ett glas mjölk varje dag.