Varför frukost? Därför! Plus 17 frukostfakta du inte visste om!

Att frukosten ska vara dagens viktigaste mål – det är någon slags sanning. Men vi nöjer oss inte med att konstatera det utan gör grundligt till väga.

17 goda anledningar till att äta frukost:

 1. Din frukost bör ge dig så mycket som en fjärdedel av dagens energi.
 2. Frukosten är också ett bra sätt att få igång din förbränning och hålla ditt blodsocker på en bra nivå.
 3. Den frukost Audrey Hepburn äter i filmklassikern Breakfast at Tiffany’s är inget man står sig särskilt länge på – kaffe och wienerbröd. Dessutom äter hon den inte inne på Tiffany´s utan stående utanför skyltfönstret.
 4. I en annan känd film med ”frukost” i titeln, The Breakfast Club, äter ingen någon frukost men istället medhavd skollunch.
 5. En smörgås är ett bra frukostval – särskilt om du väljer nyttigt fullkornsbröd och ser till att komplettera den med bra pålägg som Philadeplhia, skinka och ett par paprikaringar.
 6. På medeltiden talade man tyst om sin frukost – frosseri ansågs ju vara en dödsynd och ett tecken på svaghet så särskilt män smusslade med frukostätandet.
 7. Om smörgås inte är din grej så satsa på en god müsli med Philadelphia till – gott och mättande!
  frukost musli med blåbär och hallon
 8. Har du ingen aptit och svårt att få i dig frukost kan det faktiskt vara värt gå upp lite tidigare – inom en timme efter att du vaknat bör du få i fig något, annars dippar blodsockret.
 9. Är du fruktansvärt morgontrött eller har du ont om tid? Förbered så mycket du kan kvällen innan – duka fint, se till att ställa fram det du  kan och försäkra dig om att du inte behöver handla något.
 10. Enligt engelska Wikipedia så är blåbärssoppa, nyponsoppa och gröt med lingonsylt vanliga svenska frukostalternativ.
 11. Frukostätare har färre hål i tänderna än andra – dels för att de oftare har mer regelbundna matvanor, dels för att en frukost som innehåller mjölk och ost har salivstimulerande effekt och neutraliserar pH-värdet i munnen, vilket minskar risken för karies.
 12. Ett café i Manchester erbjuder just nu Storbritanniens största frukost – en värstingmåltid på över 9000 kalorier. Då förväntas du bland annat trycka i dig 12 korvar, lika många skivor bacon, 12 skivor rostat, smörat och stekt bröd och sex stekta ägg. Plus en hel del blodpudding och en massa annat.
  frukostbröd med pocherat ägg och avokado
 13. Frukostätare har också bättre humör, för börjar du dagen med frukost blir det lättare att hålla bra matvanor resten av dagen. Då hålls blodsockret jämnt och humöret uppe!
 14. Olika studier visar flera på negativa effekter av att strunta i frukosten – till exempel har man sett att inlärningen påverkas negativt om det går mer än två timmar förflutit mellan då du och åt och när du ska lära dig.
 15. En typiskt frukost för en arbetare i det forntida Egypten var bröd, öl och lök.
 16. Cream cheese är inget modernt pålägg utan har anor ända från 1500-talet – första dokumenterade recepten är dock ett par hundra år yngre.
 17. Ett dåligt frukostintag har visat sig ha försämrande effekt på både den kreativa förmågan som den fysiska uthålligheten

(Källa: Matdagboken.se, 1177.se, lrf.se, imdb.com, en.wikipedia.com)