”Våra blåmusslor håller fyra veckor i kylen”

Fyra snabba frågor till Josefin Haamer v Hofsten som satsar på blåmusslan.

Hur fick du idén att satsa på blåmusslor?
– Jag älskar själv blåmusslor och vet hur svårt det kan vara att få tag på bra musslor på många håll i landet. Så när vi upptäckte en möjlighet att förpacka musslor med MicVac slog vi till.
Vad innebär MicVac-metoden?
– För dig som konsument att du köper en påse fräscha pastöriserade blåmusslor med en hållbarhet på fyra veckor i kylen. När det blir dags att äta värmer du påsen i mikron på full effekt tills det börjar pipa – då är det klart!
Hur lyckas ni få så lång hållbarhet på era musslor utan att kvaliteten försämras?
– De nyskördade musslorna läggs direkt i påsar tillsammans med lite kravmärkt rapsolja, bladpersilja och vitlök. Sedan mikvakas musslorna, luften i påsen försvinner och kvar blir musslorna och en ljuvligt god buljong.
Varifrån kommer musslorna?
– Det är Scanfjords kravmärkta blåmusslor som vi använder och de odlas utanför Mollösund på västkusten.
 

Jobbar med hemkunskap

Namn: Josefin Haamer v Hofsten.
Ålder: 39.
Bor: Stockholm.
Gör: Kokboksförfattare, matstylist och hemkunskapslärare.
Aktuell: Med nystartade Ekifood som säljer kravmärkta blåmusslor förpackade på nytt hållbart sätt.