Ett bröllops planeras ofta in i minsta detalj för att allt ska klaffa på den stora dagen. - Var ute i god tid och boka lokal, råder bröllopsexperten Susanne von Ulitzen.

Om du inte vill göra all mat själv utan hellre lägga pengar på att låta en restaurang eller cateringfirma fixa maten så finns det några faktorer att tänka på.
Det svåraste är att hitta en lokal.
 – Det är poppis att boka ställen som serverar mat, såsom en restaurang eller ett värdshus därför får man ofta vara ute minst ett år i förväg, säger bröllopsplaneraren Susanne von Ulitzen.
– Annars riskerar man att inte kunna äta sin bröllopsmiddag på det stället man vill.

 

Augusti är poppis

Augusti är den populäraste månaden att gifta sig på och har man otur kan många datum den månaden på vissa lokaler vara uppbokade. En del väljer att byta till ett annat datum än de först tänkt sig, andra väljer en annan lokal, berättar Susanne.
 – Lokalen är svårast att hitta, och problemet är att hitta en lokal som kan ta emot en cateringfirma om man inte vill köpa hela paketet, berättar Henrik Berntsson som driver en egen cateringfirma vid sidan av sitt jobb som kökschef.
 – Jag har varit med om fester i gymnastiksalar och på skolor. För de är det inte viktigt med lokalen, berättar Henrik.
Susanne kan tycka att ett församlingshem inte är så roligt.
 – Och ofta går kostnaderna på ett ut eftersom hyra av lokal och catering kostar nästan lika mycket som att köpa ett helt paket på en restaurang, säger hon.

 

 

Alkoholen avgör priset

Mat finns i alla prisklasser men det måste nästan kosta runt 200 kronor per kuvert för att det ska bli något, menar Henrik.
 – För 150 kronor får du knappt en tvårätters meny och bröllopstårtan idag kostar bara den runt 55-85 kronor per bit.
Något som får kuvertpriset att variera mycket är hur man väljer att göra med alkoholen.
 – Alkohol eller inte, och vilken typ av alkohol vill man ha, avec till kaffet eller inte, säger Henrik. Varianterna är oändliga, men rent generellt, säger Henrik, är fisk mer exklusivt än kött.
 – Det är något dyrare och mer ömtåligt. Misslyckad du med kött är det ingen som märker det, men misslyckas du med fisk förstör du hela festen, säger han.

 

NUVARANDE ”Var ute i god tid” råder bröllopsexperten
NÄSTA Två brudars bröllop – så gjorde de