Vår bästa fredagsmat – redaktionen tipsar om sina favoriter

Fredagsmat som är god och snabblagad? Då ska du testa dessa recept som alla är otroligt goda. Vi på redaktionen på Allt om Mat har nämligen valt ut varsitt favoritrecept som vi själva äter på fredagar!

Kalvråbiff med våriga örter, sparrissallad och primörrödbeta

fredagsmat: Kalvråbiff med våriga örter, sparrissallad och primörrödbeta.

Foto: Jakob Fridholm

Recept på kalvråbiff. Servera med rostat surdegsbröd.

– Vi äter ofta kalvråbiff för att det går snabbt att göra och känns lite lyxigt. Sen passar det ju bra med ett glas rödvin som man ju gärna öppnar en fredag. Vi gör olika råbiff-varianter nästan varje gång beroende på vad som finns hemma. /Cecilia Hansson, formgivare.

 

Löjromspizza med västerbottensost och picklad lök

Recept på löjromspizza med västerbottensost och picklad lök.

Foto: Stefan Wettainen

Recept på löjromspizza med västerbottensost och picklad lök.

– För att jag älskar löjrom och jag älskar pizza! Åt löjromspizza för första gången på Taverna Brillo i Stockholm, och nu lagar jag efter vårt recept med västerbottenost och rödkök. Perfekt mat att bjuda på en fredag, enkelt och lyxigt på samma gång! /Suzanne Ribbing, chefredaktör

 

Lammfärsbiffar med tsatsiki i pitabröd

Lammfärsbiffar med tsatsiki i pitabröd Receptbild - Allt om Mat

– Vi äter mycket vegetariskt men fredagar brukar vara vår köttdag, ofta blir det lammfärs på olika sätt. Och att lägga goda saker i bröd är det bästa som finns! Kryddiga biffar, råa grönsaker som barnen kan plocka av, kanske lite ugnsbakade eller grillade grönsaker till de vuxna. Med en kall öl till så är det fredag på riktigt. /Kris Johnson-Jones, redaktionssekreterare

 

Rostad blomkål med matveteströssel och saffransaioli

Rostad blomkål med matveteströssel och saffransaioli

Foto: Lina Eriksson

Recept hittar du här!

– Du vill äta gott och det ska gå hyfsat snabbt: Här är en jättegod vegorätt med ”fuskaioli” som imponerar. Medan blomkålen sköter sig självt i ugnen kan du göra annat. Hälla upp en kall öl med lagom beska till exempel – passar bra till. Enjoy! /Christina Neiglick

 

Aioli med färska räkor

– Jag köper gärna färska räkor och baguette och så rör jag ihop en aioli eller rhodes islandsås och serverar till.  /Cecilia Lundin, matredaktör

 

 

Toast Skagen med löjrom

Toast skagen med löjrom Receptbild - Allt om Mat

Foto: Charlie Drevstam

Toast skagen med löjrom

– Jag äter gärna ute på restaurang på helgerna. Där min absoluta favorit är Toast Skagen (och även råraka med löjrom och gräddfil). Ibland beställer jag hellre in två förrätter, än en varmrätt. Två förrätter som egentligen är ganska enkla att göra själv hemma och servera med en glas vin! /Linda Nestor, webbredaktör

 

Pizza med svamp och gorgonzola

pizza-med-svamp-och-gorgonzola

Foto: Per Ranung

Recept hittar du här!

– Enkelt att göra och riktigt gott. Alla i familjen gillar denna! /Gunilla von Heland, matredaktör

 

Gnocchi med körsbärstomatsås, mozzarella och krispig salami

– Den här rätten lagar vi flera gånger i månaden. Den är perfekt för en snabb men lyxig helgmiddag! Man kan även strunta i salamin till rätten och servera ett fat med charkuterier till istället! / Petra Pettersson, matredaktör

Poké Bowl

Recept på Poké Bowl.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept på Poké Bowl.

– På fredagar vill jag ha lite plockig, extra god mat, som inte kräver så mycket tid för matlagning. Hela familjen älskar pokébowl med salmalax. Grönsakerna och tillbehören kan variera men srirachamajo är en klar favorit! /Malin Ottosson, redaktör

 

Vill du ha tips och recept på lättlagad fredagsmat med det lilla extra? Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev med fredagsmat.

Se fler tips på god fredagsmat nedan:

NUVARANDE Vår bästa fredagsmat – redaktionen tipsar om sina favoriter
NÄSTA De 10 bästa tipsen för gott vin på picknicken – så njuter du bäst