Köpa vinkyl? Vi guidar dig till bästa köpet

Det är en hel del att tänka på om man ska köpa vinkyl. Vi har testat stora vinkylar och reder ut vad du ska tänka på när du vill investera i en vinkyl. Vi tipsar också om 5 viner som passar extra bra att lagra.

När kläderna inte längre får plats i garderoben och vinintresset övergått från att öppna en flaska gott vin till nyfikenhet över hur vinet utvecklas om det sparas. Då kan det vara dags att fundera över förvaring.

Att lagra vin kan göras i allt från professionella vinlagringskällare, ofta i storstäderna, till jordkällaren på landet eller i den svala källaren hemma i huset.

Ett komplement till lagringskällare, och ett sätt att på hemmaplan ha tillgång till goda viner, är att investera i en vinkyl. Vinkylen skapar struktur för vinsamlandet när mängden flaskor växer snabbt så både utrymme och bra miljö för vinerna saknas. I en vinkyl kan du spara vin i omkring 3–5 år. Har du viner som kan eller bör lagras längre är en vinkällare att föredra. Detta på grund av att kompressorerna som finns i vinkylarna ger små vibrationer vilket med tiden kan skada vinerna och göra de obalanserade. Det finns få studier inom detta område varför också tillverkarna är försiktiga med att prata om längre lagring av vinerna.

Fristående eller inbyggd vinkyl?

Förutom det praktiska med förvaring och temperering av flaskorna är vinkylen också en inredningsdetalj. Det finns såväl fristående som inbyggda vinkylar i olika storlekar och material, några är låsbara och detaljer som glasdörrar med UV-skydd, belysning och displayhyllor finns i de flesta. Det är praktiskt om det är både fasta hyllor och glidhyllor – som ger bättre överblick men är mer utrymmeskrävande. Hur mycket vinkylen rymmer bestäms också av flasktypen. Tänk på att kapaciteten uttrycks i bordeauxflaskor.

Så behovet av vinkyl är ett både praktiskt som estetiskt beslut och kan sättas i relation till vinernas lagringskapacitet och värde.

Viner som vinner på att lagras ett eller ett par år kan med fördel förvaras i vinkyl. Däremot bör viner med andrahandsvärde, så kallade fine wines förvaras i vinkällare.

En flaska röd bordeaux av bättre kvalitet kan ha en dricktid på 10–30 år eller längre och överlever då vinkylens livslängd, som kan vara kring tio år. Medan konsumtionsviner som är avsedda att dricka från skördeåret och ett par år framåt mår bra av att förvaras svalt, med rätt luftfuktighet och med täckt dörr eller glasdörr som skyddar mot ultravioletta strålar. De flesta vinkylar har glasdörr med tonat glas just för att man också ska kunna se och visa sina flaskor utan att behöva öppna dörren.

En annan fördel och möjligen den viktigaste finessen med vinkyl är de olika tempereringszonerna. Flera kylar har upp till tre olika zoner så både champagnen, det vita och det röda får lämplig serveringstemperatur.

Bestäm dig för hur många flaskor du vill förvara och var vinkylen ska placeras. Ska vinerna sparas längre än tolv månader bör vinkylen ha kontrollerad luftfuktighet samt trähyllor som minskar vibrationerna.


4 bra fristående vinkylar – som vi rekommenderar  
köpa vinkyl test

1. DOMETIC (ST198D)

Höjd: 180 cm
Pris: 18 000 kr
Kapacitet: 198 flaskor (bordeaux)
Temperaturzoner: 1
Täckt dörr
Energiklass: A+
Läs mer och köp här!

2. SMEG (SCV115A)

Höjd: 185 cm
Pris: 18 795 kr
Kapacitet: 197 flaskor (bordeaux)
Glasdörr med UV-skydd
Energiklass: A
Låsbart
Finess: App som man kopplar till sin vinkyl för registrering av vinerna.
Läs mer och köp här!

3. BOSCH KSW38940

Höjd: 186 cm
Pris: 15 000 ca
Kapacitet: 194 flaskor (bordeaux)
Temperaturzoner: 2
Energiklass: B
Läs mer och köp här!

4. MIELE KWT6833SG

Höjd: 192 cm
Pris: 52 500 kr
Kapacitet: 178 flaskor (bordeaux)
Temperaturzoner: 3
Energiklass: A
Finess: Ställbara hyllor och tillbehör för öppning och dekantering.
Läs mer här och köp här!


Tänk på det här när du lagrar vin

Det finns en del yttre förutsättningar som är viktiga för bra lagring.

MÖRKT

Ultravioletta strålar från dagsljus kan skada vinet och göra att det mognar för snabbt.
Välj en kyl med täckt dörr eller glasdörr med UV-skydd.

SVALT

Ju långsammare ett vin får mogna desto komplexare blir dess smaker. Erfarenheten har visat att en temperatur mellan 10-14 grader ger bästa resultatet.
Tänk på att vinkylen ska ha en luftfuktighet omkring 70 procent om vinet ska lagras mer än 12–18 månader.

VIBRATIONSFRITT

Eftersom alla vinkylar och vinlagringsskåp innehåller kompressorer bör inte vinerna lagras längre än 3–5 år.
Skakningarna gör att vinet med tiden blir obalanserat. Trähyllor minskar vibrationer något och är att föredra framför metallhyllor.


Vintips – 5 viner som passar att lagra

MOUSSERANDE

Prova att lagra en champagne utan årgång under 1–3 år för mer komplexitet.

 • Louis Roederer Brut Premier (7602) Frankrike, 439 kr.
  Harmoniskt brödig med friska äppeltoner och fin balans. 
  Roederer champagne

VITT

Vita viner med hög syra som tysk riesling eller chardonnay från Chablis vinner ofta på att sparas något år.

 • Von Winning Riesling 2017 (79393) Tyskland, 119 kr.
  Svalt persikofruktigt med pigg friskhet och bra koncentration.
  Drick: 2019-2021 
  Von winning riesling
 • Petit Chablis Vibrant 2017 (5585) Frankrike, 135 kr
  Uppfriskande ungdomlig päronfrukt med antydd smörighet.
  Drick: 2018–2020 
  Petit chablis Vibrant

RÖTT

Sträva röda viner kan med lagring bli mjukare och mer harmoniska.

 • Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 2015 (2144) Italien, 149 kr. Körbärssaftig med kryddiga vanilj- och kakaotoner och strama tanniner. Drick: 2018–2021 
  Viti nuove
 • Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2015 (71926) USA, 399 kr. Rostade kaffetoner och mogen nyansrik svartvinbärsfrukt i elegant kraftfull stil. Drick: 2020–2028 
  Montelena
 • Château Belgrave 2012 (3925) Frankrike, 389 kr. Stram och tät kafferostad stil med söt svartvinbärsarom från klassisk årgång. Drick: 2018–2022 
  Belgrave

Vänta inte för länge!

När vinkylen väl är på plats kommer den roligaste delen. Att fylla på med de viner du själv tycker om. Begrepp som koncentration, struktur och balans är tre hållpunkter för ett vins kvalitet. Ett obalanserat vin blir inte balanserat för att det sparas. Möjligen kan delar som fatkaraktär och hög syra integreras i helheten men bara ett i grunden bra vin blir bättre med lagring. Dåliga viner vinner aldrig på att sparas.

Att föra bok över sina viner kan vara tråkigt men i längden tidsparande och ett roligt sätt att minnas en födelsedag, goda måltider med vänner eller en resa och inte minst själva vinet.

Håll ordning på dina viner

Många använder idag Celler-Tracker, en virtuell vinkällare, där du kan sortera vinerna enligt olika kategorier, läsa andras provningsnoteringar, få information om dryckesfönster och viktigast, få en bra överblick av dina viner. Det går förstås också att göra i Excel eller i en vanlig anteckningsbok.

Alla viner är gjorda för att drickas så vänta inte för länge på det rätta tillfället. Då är det bättre att öppna flaskan, innan det är för sent, än att få ett övermoget vin som inte är farligt att dricka, men heller inte gott. Så lita till din egen smak när du provar och dricker vin.