Vi firar in maj med en härlig valborgsmeny med löjrom, rödbetsgnocchi och grillad flapsteak med tryffelbearnaise. Till dessert försommarens nya favorit – rabarber­kladdkaka med vit choklad.

Valborgsmeny! 6 goda recept till valborgsmässoafton

Fördrink: Rabarbertonic

fördrink till valborg
Läcker alkoholfri drink med spännande smak av enbär och rabarber. Se recept här.

Tilltugg: Löjrom, smetana och rotfruktschips
tilltugg till valborg

Enkelt men såå gott! Fyll gärna smetana och löjrom i spritspåsar så går det lätt att lägga upp snyggt på fatet. Se recept här.

Förrätt: Stekt rödbetsgnocchi med brynt valnötssmör
förrätt till valborg

Se recept här.

Varmrätt: Grillad flapsteak med tryffelbearnaise
recept på varmrätt grillat till valborg

Se recept här. 

Vårsallad med rosévinägrett
sallad till valborg

Se recept här.

Rabarberkladdkaka med vit choklad
rabarberkladdkaka till valborg

Kladdkaka deluxe med rabarber och grädde. Se recept här!

Recept av matredaktör Petra Pettersson.

Vill du ha vintips till valborg? Kolla in vår systersajt Allt om Vin. Experten har valt ut 15 goda viner, på box och flaska.

Tänk på det här:

1 Hyr in. Blir ni många på festen kan det bli lika billigt att hyra glas och porslin som att köpa fina servetter och plastglas. Dessutom slipper du disken.

2 Valfri dryck. Det är gästvänligt och självklart att alltid erbjuda goda alkoholfria alternativ till buffén, såväl bordsvatten som öl och vin.

3 Räkna rätt. Om buffén består av tre eller fler rätter brukar det vara lagom att räkna med 50 g kallskuret kött, paté, kyckling eller liknande per person och rätt.

4 Slösa. Grönsallad är både vackert och gott på buffébordet. Blanda flera sorter och lägg upp på stora fat.

5 Filtar. Visst är det härligt att sitta ute på valborgsmässoafton, men kvällen kan bli kylig, så lägg ut gott om filtar eller tjocka sjalar som gästerna kan svepa om sig.

Matcha mat och dryck

Här bjuds det på generösa, tydliga smaker, och då passar viner med likadan karaktär. Smakrika och generösa som ackompanjerar rätterna. På så sätt lyfts det bästa fram hos både mat och vin.

Stekt rödbetsgnocchi:

Les Lauzeraies Tavel 2017 (2724) Frankrike, 119 kr.

Smakrikt och fräscht rosévin med drag av röda frukter och örter. Här finns både kraft och elegans.

Alkoholfritt till rödbetsgnocchi:
Jacob’s Creek UnVines Rosé 2017 (1907) Australien, 59 kr.

Alkoholfritt rosévin med ren fruktighet och en liten druvsötma i eftersmaken.

Grillad flapsteak:

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2016 (26001) USA, 129 kr.

Rött vin med rik, generös fruktighet och bra struktur. Lätt peppriga toner, stråk av vanilj och lakrits.

Servera gärna vinet i vackra rödvinsglas från Iittala

rödvinsglas

Alkoholfritt till flapsteak:
Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz (19000) Frankrike, 89 kr.

Alkoholfritt rödvin med toner av mörka bär och en lätt örtig ton.

Rabarberkladdkaka:

Nederburg Noble Late Harvest 2018 (2741) Sydafrika, 99 kr (37,5 cl).

Vitt sött vin med inslag av torkad frukt, citrus och honung. Frisk syra som balanserar sötman.

Varför firar vi valborg?

lilla-brasan

En mjuk och varm pläd höjer myshetsfaktorn!

Valborgsmässoafton firas alltid den sista dagen i april. Valborg firas i Sverige, Finland, Estland och Tyskland. I Finland kallas högtiden vappu, (Glada vappen! Hyvää vappua!).

Valborg var från början en hednisk högtid men har senare kopplats ihop med hedrandet av heliga Valborg. I Sverige och Finland firar vi idag genom att tända stora eldar, majbrasor.

Valborg firas även som en akademisk högtid i studentstäderna Göteborg, Uppsala, Lund och Linköping där de hålls korteger, forsränningar och mösspåtagningar.