Våga testa fänkål

Nu är fänkålen som allra bäst. Späda små stånd med lätt ton av lakrits och sötma passar på grillen, i grytor, soppor eller i fräscha sallader.

 

F

änkålen finns i två former. Kryddfänkålen vars frön används som krydda och knölfänkålen som används som grönsak.
Arten har sitt ursprung kring Medelhavet och Italien får nog betraktas som knölfänkålens hemland. På engelska kallas den också florence fennel, fänkål från Florens.

TIPS:
Fänkålens finflikiga bladverk kan användas på samma sätt som dill i till exempel en örtagårdssås.

Gott till fänkål:

  1. Parmesan eller annan salt och smakrik ost.
  2. Citrusfrukter.
  3. Vitlök.
  4. Vitt vin.
  5. Örter, som rosmarin, persilja, salvia osv.
NUVARANDE Våga testa fänkål
NÄSTA Fisk eller kött på grillen