Vad passar till champagne?

Vad passar till champagne? Servera tilltugg och mat som inte konkurrerar med bubblet. Vi tipsar om mat, snittar och tillbehör som lyfter fram smakerna i champagne.

Kort guide till hur du bäst matchar mat, ostar och desserter med champagne.

Ost till champagne

champagne-ost

Välj:

Faktum är att kännare brukar rekommendera Hushållsost till champagne. Den milda osten gifter sig med drycken på ett oväntat trevligt sätt. Prova att skära kuber av Hushållsost eller annan mild ost och smaka av med champagnen. Tips på en bra ostbricka till champagne!

Undvik: Undvik starka mögelostar och ostar med alltför skarp smak. Kraftiga ostar konkurrerar nämligen med champagnen i smak.

Snittar och tilltugg till champagne
snittar och tilltugg till champagne

Snittar till champagne och bubbel gör festen glammigare och godare. Här är tilltuggen som sätter guldkant på partyt. 

Mat som passar till champagne

Samma sak gäller här. Champagne passar bäst till rätter som är mildare i smaken. Gräddig pasta och fiskrätter med champagnesås går bra att servera bubbel till.

Champagne till förrätten är också en bra start på festmiddagen. Ger en lyxig känsla – men tänk på att för att bäst matcha drycken så passar förrätter med runda, milda smaker.

Skaldjur, len ostpaj eller sashimi på fin fisk är gott till champagne.

 

Champagne till dessert

dessert-till-champagne

Det går utmärkt att dricka champagne till efterrätten. Liksom till bakverk och fika. Sätter en lyxig känsla och är vanligt på afternoon tea-bjudningar. Champagne till croissanter är för övrigt väldigt gott!

Vad vet du om champagne? Här är en snabbkurs!