Snart hänger de där i frodiga klasar. Vi talar om vinbären! Röda, vita, svarta och fullproppade med smak och vitaminer. Passa på att skörda i tid och fyll frys, kyl och skafferi med godsaker där vinbären står i centrum.

Bäriga tips

FRYS. I synnerhet svarta vinbär blir snabbt mjuka och dåliga ifall man inte tar tillvara på demsnabbt. Förvara svalt, rensa snabbt och styckfrys gärna på en bricka eller plåt. Då blir det lätt att packa i smidiga ”portionspåsar”.

TID. Gränsen är hårfin när det kommer till att plocka vinbären för tidigt eller för sent. Ska man göra sylt, marmelad eller gelé ska man plocka vinbären precis när de har mognat. De innehåller som mest pektin då. Är man däremot bara ute efter sötman och smakerna kan man gott vänta några dagar.

VITAMINER. Vill du ha en snabb vitaminkick på morgonen kan du mixa rensade vinbär (blanda gärna) tillsammans med lite honung. Frys in i iskuber eller andra små portionsformer. Sen är det bara att ta ut en kub när du vaknar på morgonen och mixa tillsammans med lite vatten till en god och vitaminrik juice.

NUVARANDE Vackra vinbär!
NÄSTA Ta hand om dina sommarfötter