Okej, dags att hyfsa köttdebatten lite grann. Kanske är det finanskrisen, kanske klimatkrisen: i alla fall har vi svenskar dragit ner på konsumtionen av kött under det senaste året. Det är bra. Väldigt bra.

Av de sammanlagda klimatutsläppen står köttproduktionen för hela 18 procent, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Minskad köttkonsumtion är ett enkelt sätt att lindra påfrestningen på planeten, och vi i Sverige har mycket att ta av. Konsumtionen har nämligen ökat dramatiskt sedan början av 1990-talet – idag äter vi cirka 80 kilo kött per person och år (inklusive fågel), för tjugo år sedan bara 60 kilo.

Nu är det bara det att svenskarnas minskade köttkonsumtion riskerar att ensidigt slå åt ett håll – mot de svenska köttproducenterna. Varför? Jo, för att i stort sett har konsumenternas hela minskning skett i mataffärerna – där 75 procent av köttet är svenskt, medan ingen förändring skett på restauranger och i storhushåll där 85 procent av köttet är importerat. Nästan var fjärde måltid i Sverige sker utanför hemmen, så det är inga små mängder vi talar om heller. 45 procent av allt nötkött som äts i Sverige är importerat och 15 procent av allt griskött, och det mesta portioneras ut på tallrikar utan att konsumenterna vet, eller ens efterfrågar, varifrån köttet kommer.

Vad gör det då för skillnad om vi ratar svenskt eller importerat – kött som kött, eller hur? Nja, så enkelt är det inte. En omfattande studie från Naturvårdsverket visar att en ökad självförsörjningsgrad av kött i Sverige innebär stora miljöfördelar med ökad biologisk mångfald och öppna marker. Fördelar som uteblir i länder med intensiv djurhållning – också för att Sveriges andel av dessa länders köttproduktion är försumbar. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen fortfarande strängast i världen, och ihjälstressade grisar som fötts upp på dioxinfoder vill vi ju helst inte ha.

Så vad är lösningen? Obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restaurang måste bli ett första steg. Och sedan får vi medvetet välja vilket kött vi vill välja bort.

Bäst och sämst just nu

SÄMST
Att Önos kan döpa en sylt till ”100 % Frukt & Bär” när den enligt ingrediensförteckningen innehåller ”56 % hallon och hallonjuice och 43 % druvjuicekoncentrat”. För övrigt innehåller den en procent förtjocknings- och konserveringsmedel förstås.

BÄST
Närsynta professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham som stuckit ut hakan för att försvara åtminstone några E-nummer i innehållsförteckningarna i svallvågorna efter matfuskdebatten.
Utan konserveringsmedel i maten skulle vi tvingas kasta mycket mer mat, och dessutom riskera att bli sjuka. Bort med fusket, men kasta inte ut barnet med badvattnet!