I annonssamarbete med ZASSENHAUS

I samband med att våren gör sitt intågande är vi sugna på klassikern lax med potatis. Här kryddas fisken med rosépeppar som ger extra god smak och bidrar med crunch.

Kryddor i rätt mängd och storlek höjer vilken rätt som helst. Men det kan ibland vara svårt att veta hur stora ens pepparkorn eller saltflingor ska vara, för att de ska bidra optimalt till maträtten. Vilken grovlek du väljer på dina kryddor är viktigt och gör faktiskt väldigt stor skillnad. Zassenhaus kryddkvarnar har sex olika inställningar, som gör det lätt att anpassa kornstorlek efter maträtt.

Zassenhaus_AoM_kryddstorlek

Kornstorlek på kryddan – tänk så här

  1. Kvarnens finaste inställning. Passar till rätter där du vill att kryddan ska ge smak, men inte synas.
  2. Ett bra val till såser, puréer och andra rätter där kryddan ska smälta ihop med resterande ingredienser.
  3. Perfekt när du vill ha en jämn fördelning av kryddan, till exempel i en omelett, pastasås eller risotto.
  4. Ett bra val till bordskryddan. Några drag med kvarnen förhöjer nästan vilken rätt som helst.
  5. Grovmalen krydda ger både smak och textur. Passar bra till exempelvis marinader och sallader.
  6. Väljs vid tillfällen då du vill att kryddan ska sticka ut. Det självklara valet till pepparbiff.

Testa din Zassenhauskvarn genom att tillaga detta goda recept med smak av vår.

Zassenhaus_AoM_lax

Ugnsbakad lax med fänkålsslaw

Lax i ung är en riktig klassiker. Louise Johansson var finalist i Årets Kock 2019 och är Zassenhaus ambassadör och har skapat detta recept där hon kryddar laxen med grovmalen rosépeppar. 

Till 4 pers:

600 g lax, hel bit
1 msk rosépepparkorn
½ dl olivolja
Salt

Fänkålsslaw
1 fänkål
1 rödlök, strimlad
1 dl kryddkrasse
2 dl crème fraiche
1 lime, saft och rivet skal
1 tsk honung
Salt

Till servering
Nykokt potatis

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader, varmluftseffekt. Fyll din Zassenhauskvarn med rosépeppar och ställ in malverket på grov kornstorlek (steg 6).
  2. Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med rosépeppar och salt och ringla över olivolja. Ugnsbaka ca 12 minuter, tills laxen har en innertemperatur på 48 grader.
  3. Strimla fänkål och lök i tunna skivor. Använd gärna en mandolin. Blanda grönsakerna med kryddkrasse, crème fraiche, lime och honung. Smaka av med salt.
  4. Servera laxen med coleslaw och nykokt potatis.

Zassenhaus_AoM_kvarnar