ALSACE. Surkålsgrytor, gåslever, pajer…Inte någon GI-mat precis – men ack så god. Häng med till det alsassiska köket.

Maten i Alsace i nordöstra hörnet av Frankrike har sin alldeles egen profil.
Tyskinspirerad mat på franska, säger en del. Och närheten till Tyskland har förstås satt sina spår.

Alsace – Elsass på tyska – har vandrat fram och tillbaka över tyskfranska gränsen i århundraden och tillhört än den ena nationen, än det andra, för att vid Versaillefreden 1919 slutligen landa i Frankrike.

Klart tyska influenser har till exempel nationalrätten choucroutes garnie, en mättande gryta med surkål, kryddiga korvar och rökt fläsk, se recept nedan. Förtärs lämpligen en kulen höstkväll med ett gott Alsacevin eller kanske ett glas av det inhemska ölet Kronenbourg, som finns på bolaget här hemma.

I Alsace, och kanske främst i regionens huvudstad Strasbourg, är det inga svårigheter att hitta mat från jordens alla hörn. Vill man satsa på lokala specialiteter är brasseriet eller en så kallad ”winstub” rätta krogen att besöka.

En typiskt lokal rätt är Tarte flambée – en platt, pizzaliknande historia som bakas över öppen eld och toppas med crème fraiche, ost, lök och fläsk eller vad som finns till hands. En krog i Mulhouse serverade den med rökt lax och färska örter och gjorde oss riktigt lyckliga.

Coq au Riesling – kyckling i sås på det berömda vita Alsacevinet – kan fås överallt liksom Quiche Lorraine, ost- och skinkpajernas urmoder. Den har visserligen fått namn efter grannregionen men är lika vanlig här.

Gåslever (Foie gras) är inte lika politiskt inkorrekt att stoppa i sig som här hemma. Serveras i tusen tappningar, exempelvis inbakad i smördeg eller som munsbit på en toast tillsammans med ett glas Sauterne.
Spätzle, pasta på alsassiska, serveras ofta till kyckling och allehanda kötträtter. Gott men smakar mer som strimlad pannkaka än makaroner.
Vanligaste bakverket heter Kugelhopf, en muffinsliknande kaka som kan vara fylld med russin och nötter om den förtärs till kaffe, med baconflarn om den ska vara tilltugg till ett glas vin.

 

LÄS OCKSÅ: Viner från Alsace — 3 tips och hur du matchar med mat