Tydliga smaker med stjärnkockarna

Kreativ matlagning är Magnus Lindströms ämne som lektor på universitetet, men också hans signatur som välmeriterad tävlings-kock. På nyöppnade restaurang Swedish Taste i Göteborg tar han med oss på en lekfull smakresa.

Det är nästan hopplöst att be en kock beskriva sin matlagning. På samma sätt som teater och musik ska mat upplevas. Men när Magnus Lindström måste prata om sin egen mat, säger han:
– Självklart handlar det om tydliga smaker, men för mig är det också viktigt att inte ta matlagning så gravallvarligt. Utan att ha glimten i ögat och överraska gästen.

På Swedish Taste som ligger ett stenkast från Göteborgsoperan och södra älvstranden i Göteborg kan gästerna välja att följa med på ett smakäventyr med många små rätter.
Influenserna från Spanien är tydliga, men också från storstäder som New York.
En grillad pilgrimsmussla serveras med en personlig tolkning av den spanska marinaden escabeche plus en kräm-ig avokadosorbet. Enkelt och superläckert. Precis som små tacoskal fyllda med rökt hälleflundra plus en äpple- och baconsalsa.

För Magnus med en bakgrund som dubbel guldmedaljör i mat-OS och Årets Kock 2003 är avancerad teknisk matlagning inga konstigheter.
– Men du behöver inte krångla till det för att kunna bjuda på rolig och god mat, säger Magnus och dukar upp ett urval av rätterna från Swedish Tastes meny.
På Swedish Taste kan gästerna inte bara äta mat, de kan laga den själva om de vill. För den vackra, ljusa lokal-ens tre våningar inrymmer även en matstudio och ett vinarkiv.

Här erbjuder Magnus och hans kollega Per Blomkvist olika typer av matlagningskurser.
För dig som vill prova hemma i ditt eget kök bjuder Magnus här på sex inspirerande moderna gourmeträtter.

Lång erfarenhet i restauranvärlden

Namn: Magnus Lindström
Ålder: 38 år.
Yrke: kock, del-ägare i Swedish Taste i Göteborg.
Bor: Göteborg.
Meriter: Dubbel guldmedaljör i matlagnings-OS med svenska kocklandslaget.
Bästa matminne: Helhetsupplevelsen av mat, miljö och service på
restaurang Noma i Köpenhamn.


Namn: Per Blomkvist
Ålder: 37 år
Yrke: Sommelier, delägare i Swedish Taste i Göteborg.
Bor: Göteborg
Meriter: Sveriges första lektor i dryck
Bästa vinminnet: En picknick tillsammans med min fru på vin-slottet Gruaud Larose i Bordeaux.