I helgen anornades en eko-mässa i Stockholm. Alltommat.se var på plats för att ta pulsen på två miljötrender.

Gräsätande kor ger kött rikt på omega-3
Gröna Gårdar är ett företag som föder upp nötdjur med enbart naturligt och ekologiskt odlat gräsfoder. Enligt dem visar moderna utredningar att den för människan viktiga omega-3 fettsyran är fyra gånger så stor i kött hos djur som bara ätit naturligt gräsfoder helt utan spannmål. Samtidigt är andelen onyttiga fettsyror betydligt lägre. Vintertid äter djuren ensilerat foder från deras egna vallar.
Företaget använder små lätta ko-raser, bland annat Angus och Fjällko, som är anpassade till att bara äta gräs.  Att djuren växer i sin egen takt och får en hälsosam fettlagring tror de bidrar till att göra köttet mört.
– De växer långsammare och mår bättre och får därmed ett mörare kött som smakar mer. Vi låter våra kor växa långsamt och slaktar dem först när de är 23 månader. Vanliga kor slaktas när de är runt 16-20 månader. Det bästa köttet får man om man väntar tills de är 40 månader och haft kalvar, säger Märta Ottesjö på Gröna grådar.

Ekologisk glass
Det lilla familjeföretaget Pipersglace tillverkar ekologisk gräddglass och sorbet efter italienska recept. Redan 1993 bestämde sig företaget för att gå över till ekologisk produktion. Maggie Ciprian Olevik på Pipersglace menar att fördelarna är att det inte finns några tillsatser och att frukterna de använder inte är besprutade.
– Till 99% använder vi oss av ekologiska varor. Juicen och sylten är pastoriserad av hygieniska skäl och för att man ska kunna spåra dem om det skulle behövas, säger Maggie Ciprian Olevik.
Smakmässigt får den ekologiska glassen en tyngre smak menar hon.
– Vi använder riktiga frukter och bär för att glassen ska smaka det den är. Jordgubbsglass ska smaka som jordgubb.
 Men genom att använda riktiga frukter och bär blir smaker även mildare.
– Med en essens kan man få till en starkare och naturnära smak men den kan aldrig smaka ren jordgubb, säger Maggie Ciprian Olevik.
Hon menar att vill man ha en glass med mycket smak ska man välja sorben som framhäver mer smak än gräddglassen.
– Grädden och mjölken tar över smakmässigt och ger glassen mildare smak, säger hon.

Så ser du att köttet är klart

De är sällan man uppger en tid hur länge köttet ska tillagas utan oftas pratar man om temperaturen på köttet.
Filé, rostas och rostbiff
Röd 52 grader
Rosa 60 grader
Stek, ryggbiff, entrecôte
Rosa 65 grader
Genomstekt 70-75 grader