Två glada brudar som har valt att sköta bröllopsmaten på två helt olika sätt.

Det finns främst tre olika sätt att sköta maten till sin bröllopsfest på. Det ena är att boka en restaurang eller värdshus som serverar hela middagen och vissa erbjuder även övernattning. Det andra är att hitta en lokal själv och ta in catering – och det tredje är att göra all mat själv.
Anna Walsh, 38, valde att göra all mat själv då hon gifte sig med sin Simon i Leksand för några år sedan.
 – Det var budgetvarianten, skrattar Anna över telefonen.
De ville ha en så stor fest som möjligt och löste det genom att göra allt själva.
 – Jag sydde klänningen själv, och gjorde till och med min bröllopskrona själv.

Tog det som fanns i närheten

Menyn satte de samman genom att titta på vad som fanns under den säsongen.
 – Färskpotatisen var slut, så vi åkte runt med mormor i byarna och till slut hittade vi en gubbe med en hel potatiskällare som vi kunde köpa från, berättar Anna.
Det krävdes en hel del potatis då den gick till båda varmrätterna, som var först Siljans lax med sås och sedan tjälknöl med sås och gelé.
 –  Det var roligt att bjuda på svensk lax från Siljan och älgkött från trakten eftersom många av gästerna var från England och USA, säger Anna.
Till dessert hade de köpt hjorton, också det av en gubbe med hinkar fulla av bär. Och bröd till maten var ett brytbröd de hade bakat innan.
 –  Det enda vi köpte in var tårtan på fyra våningar från Siljan konditori.
Ett tips, tycker Anna, är att be gästerna – speciellt om de kommer långväga ifrån – att ta med sig lite sprit i present. Så gjorde Anna och Simon, och så fyllde de baren på festen med spritdrickyckerna.
 – Hellre det än en trist brödrost.
Festen, berättar Anna, blev en succé.
 – I England och USA kostar bröllop så mycket pengar men de festerna är dödstrista, våra gäster hade aldrig tidigare varit på ett roligare bröllop, berättar Anna.

Ska provsmaka innan

För Helena Nilsson, 29, ser det lite annorlunda ut. Hon håller just nu på att planera sitt bröllop med sin blivande make Richard, 30.
 – Vi sa när vi förlovade oss att vi skulle gifta oss inom 1-2 år, eller tills vi hittade en lokal att vara på. Nu är det ett halvår kvar och vi får nästan hejda oss i planeringen, berättar Helena.
De har kommit långt i planerna men ännu inte bestämt menyn.
 – Vi ska provsmaka i påsk när vi åker ner till resturangen vi ska vara på, men vi vill helst ha skaldjur. Det är så många av gästerna som är från Stockholm och eftersom vi är på Smögen så känns det roligast att bjuda på, säger hon.
Helena och Richard ska ha ett 80-tal gäster och de ska ha sin bröllopsmiddag på en restaurang. De catrar från samma resturang snittar till fördrinken innan själva ceremonien.
 – Det är svårt att göra allting själv, tycker Helena vars mor först erbjöd sig att göra snittar till hela kalaset.
 – Men då skulle hon behöva göra 400 snittar…

 

Tips!

  • Satsa på typisk mat för trakten där ni ska gifta er.
  • Provsmaka en meny om du catrar.
  • Hyr in en kallskänka till festen om du förbereder allting själv.
NUVARANDE Två brudars bröllop – så gjorde de
NÄSTA Alltid avokado