”Tusenårigt ägg är det äckligaste jag smakat”

Matfotografen Ulrika Pousette räds inte nya resor och smakupplevelser – men den asiatiska rätten ”Tusenåriga ägg” blev ingen favorit.
– Det var riktigt äckligt, det luktade ruttet ägg, berättar hon.

"Tusesnåriga ägg" är en asiatisk delikatess på råa ägg som lagrats i lera under lång tid. Lite som Asiens svar på surströmming skulle man kunna säga.
Inget  som föll matfotografen Ulrika Pousette på läppen. Men nya smaker och spännande matresor är hon fortfarande sugen på.
Några av hennes bästa bilder har kommit till när hon varit på resa.
– Det är variationen som är roligt med fotografjobbet. Dels det vardagliga, dels att få besöka schyssta restauranger, träffa intressanta kockar, resa.

Mat är en passion

Mat är hennes stora fritidsintresse,  ett måste för att kunna bli en bra matfotograf tror hon.
– Man måste vara genuint intresserad av det man fotograferar för att det ska bli bra resultat, säger Ulrika Pousette.
I framtiden skulle hon gärna vilja göra fler matresor och fotografera mat och människor i andra miljöer.

Vill resa mer

Indien och Kenya är de mest exotiska platserna hon varit i. Och en spännande jobbresa gick till matlandet Italien.
– Där blev vi bjudna på en ekoliogisk restaurang som hade parmesan i alla rätter. Jag åt en fantastisk åttarätters meny och det var det godaste jag någonsin ätit.
– Det är i sådana ögonblick man verkligen förstår varför man älskar det här jobbet!

Ulrika Pousette

Ålder: 35
Familj: Singel
Yrke: Frilansande matfotograf, som har jobbat för Allt om Mat i tre år.
Bästa matbilden: "Favorit just nu är en bild på en skål med blåbär."