Trotter är mannen bakom raw food

Svenska White Guide utser bästa svenska krogarna. I måndags delade de ut sitt största pris White Guide Global Gastranomoy Award till mannen bakom uttrycket raw food: Charlie Trotter från Charlie Trotters restaurang i Chicago.

I måndags på White Guide-galan fick Chicago-kocken Charlie Trotter svenska White Guide Global Gastranomoy Award för sin gröna gastronomi. Temat för årets gala är ekologi och grön gastronomi och allt fler restauranger väljer den gröna linjen.
– I år finns 50 certifierade ekokrogar, förra året var de 20 stycken, berättar White Guides chefredaktör Mikael Mölstad över telefonen. När

Alltommat.se når honom står han precis bredvid prisvinnaren Charlie Trotter, som lagar mat, på Östermalmshallen i Stockholm. Charlie Trotter är kock i Chicago på en av världens bästa restauranger – sin egen. Han är mannen bakom uttrycket raw food och är en av de främsta inom grön gastronomi.
– Hans resturang lagar med grönsaker, ekologiskt och närodlat och det är en trend han varit med att sprida i hela USA, berättar Mikael Mölstad.
Priset får han för ”att ha skapat en samtida grön gastronomi som inspirarat hela kockvärlden.” står det på White Guides sida på nätet. Han själv säger så här om det ekologiska valet:
– Smaken på fritt odlade och ekologiska produkter är så mycket bättre än alternativen. Det är också bra att veta att du äter oprocessad mat och stödjer bönder och odlare som är i direkt kontakt med sin jord.

En guidebok

White Guide gavs ut första gången 2005 och är en årlig rikstäckande restaurangguide. Det är en sammanslagning av de tidigare ledande guiderna
Gourmet 199 bord och Vägarnas Bästa. White Guide recenserar mer än 530 goda restaurangupplevelser och förmedlar trender och analyser av den svenska gastronomiscenen. Webbsajten, www.whiteguide.se, är en komplett restaurangguide på nätet som ingår i varje bokköp.