Trerätters från varma Tunisien

Tre tunisiska rätter och vilka viner som passar till – i urval av vinexperten Gunilla Hultgren Karell.

Här är recepten och vintipsen:

Degknyten till förrätt

Till den förrätten passar:

Jacob´s Creek Shiraz Rosé 2007 (6401) Australien, 67 kronor
Torr, fruktig smak med inslag av röda bär och snärt i syran. En fräsch upptakt.

Couscous på lamm till huvudrätt

Till den huvudrätten passar:

Réserve de la Condamine 2005 (12804) Frankrike, 67 kronor
Ett rödvin med rik smak, örtiga och peppriga toner och snygg balans.

Kräm på vete och nötter till dessert

Och till desserten passar:

Real Tesoro Cream (8232) Spanien, 88 kronor
Söt sherry med smak som påminner om nötter och russin.

Tyspiskt Tunisien

Couscous

  • De älskade små grynen Couscous, semolinagryn, anses vara Tunisiens nationalrätt. Den serveras oftast med en ordentlig kryddning av chili och lamm, kyckling eller grönsaker. Man äter även couscous med fisk, vilket är ovanligt i många andra delar av världen. Däremot serveras inte griskött eftersom Tunisien är ett muslimskt land.

Blandar kryddor

  • Harissa är en vanlig, stark kryddblandning. Det är en blandning av främst chili, vitlök och några andra kryddor. Harissa som sås kan serveras med bröd och oliver som en förrätt. Andra vanliga kryddor är spiskummin, koriander, gurkmeja, saffran, kanel och örter som rosmarin, timjan, basilika, mynta och dill.

Piroger

  • Brik är ett stekt eller friterat tunt bröd med olika slags fyllning: ägg, tonfisk, grönsaker eller alla tre. Det liknar en pirog och äts ofta som en förrätt eller som ett mellanmål. Mechouiya är en annan populär förrätt som består av skurna paprikafrukter och tomater som mixats i olivolja. Det kan garneras med tonfisk och hackat ägg och serveras som en sallad.

Sött med nötter

  • Halva är en mycket söt nougatbit, ofta med nötter i. En bit halva äts gärna till en kopp starkt kaffe. En annan vanlig sötsak är baklava. Det är små filodegsknyten, ofta fyllda med nötter och badande i söt sirap eller honung.

Te med socker

  • Mintte är typiskt för Tunisien. Serveras ofta med myntablad i glaset och ibland också pinjenötter.
  • Ett par skedar socker i är också standard.