Dryck och mat går hand i hand och jag slutar aldrig att fascineras av nya smakkombinationer eller återupptäcka gamla. Här får du enbart goda nyheter.

 

1. Drink från 1800-talet

”En Manhattan, tack!” Man behöver inte skämmas för att vara lite gammalmodig i sitt drinkval. Så kallade vintagedrinkar är inne så det är bara att gräva ur minnet och mötas med respekt i baren.

2. Släng inte maten!

Nästan en tredjedel av all mat i Sverige åker i soptunnan, trots att den sällan blivit för gammal. Nu är det dags att tänka om – och med hjälp av kokboken ”100 sätt att rädda maten” av matjournalisten Annica Triberg får vi vettiga tips och recept. Bokförlag Max Ström, pris cirka 100 kronor.

3. Coolt med eget smör

Välsorterade livsmedelsbutiker och delikatessbutiker saluför nu smör från stora och små mejerier. Välj bland smör från finska Valio, franskt gourmetsmör eller kravmärkt skärgårdssmör från Väddö. Det coolaste är förstås att göra sitt eget smör!

4. Bakmaskinen är tillbaka

Den var 1988 års julklapp och blev sedan undanställd. Men förra året tog försäljningen av bakmaskiner fart igen. Intresset för att äta bättre och nyttigare tros ligga bakom ökningen. Alltså bör bakmaskinen laddas med kravmärkt dinkelmjöl och nyttiga frön!

5. Modern saluhall

Urban Deli i Stockholm är den nya tidens saluhall. Här finns delikatesser och restaurang med bred meny. Det går också att handla mjölk och andra basvaror. En kul idé är att man kan köpa en färdig middagskasse för fyra personer med råvaror och recept. Öppet från tidig morgon till sen kväll. www.urbandeli.org

Gunilla Hultgren Karell

Vinskribent som varje år testar samtliga viner på Systembolaget. Kolla in Gunillas vinblogg på VinVin.se

Trendiga dryckestips:

Fräscha viner

Viner med fräsch druvkaraktär, frisk syra och inte alltför hög alkoholhalt är på stark frammarsch. Glöm bort de hårt ekfatslagrade fruktbomberna med alkoholhetta och välj ett svalt, torrt rieslingvin från Tyskland i vår.

 

Svenskt veteöl

De svenska småbryggerierna levererar spännande öl. En nyhet är Sigtuna Vårweizen. Ett aromatiskt veteöl med citrusfräschör. Ölet har en jästfällning som gör att det ser lite grumligt ut. Gott till en thaikryddad kycklinggryta. Artikelnummer 11552, pris 24,90 kronor för 50 cl.

NUVARANDE Trendiga nyheter till skafferiet
NÄSTA Marängtårtor att älska