Tre trogna fransmän

Chablis, Bordeaux och Alsace – tre områden i Frankrike som producerar fantastiska vita viner. Här har du tre förslag på ett från vardera område.

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2007, (5595), Frankrike,  165 kronor
Bli inte rädd för druvan beaunois, det är helt enkelt chardonnay som gett vinet dess saft. Chardonnay heter i området Chablis beaunois och för att förvirra det ytterligare litegrann så heter den i området Jura petit chatey. Kärt barn har som bekant många namn…


Vinet
får fyndstämpel av vingruppen på VinVin.se och vinet är torrt, fruktigt och mineraligt och ackompanjerar skaldjur och fiskrätter perfekt. En chablis kort och gott! Produceras av Jean-Marc Brocard som sedan 70-talet gjort pålitliga chablisviner i klassisk stil.

Hitta andra viner från Chablis!

Besök producenten Jean-Marc Brocard!


Château Coucheroy 2007
, (4136), Frankrike, 104 kronor
Sauvignon blanc är druvan och även här är det fyndstämpel på vinet. Vinmakaren är en av de större i Bordeaux-området, André Lurton, och regionen är Pessac-Leognan. Vinet har delvis varit ekfatslagrat och det ger ett lite större djup och gör att det passar perfekt som matvin.

Hitta andra Bordeauxviner!


Comtes d’Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2005
, (2175), Frankrike, 149 kronor
Riesling är en jättedruva i Alsace och det gäller definitivt fför detta vin som är grand cru-klassat och funkar lysande till fisk och skaldjur. Du kommer hitta gröna äpplen, päron och citrus i doft och smak och du kommer förmodligen inte bli besviken!

Hitta andra viner från Alsace!

 


Vingruppen
på Allt om mat och VinVin.se bedömer vinernas kvalitet i förhållande till pris och provar 5000-7000 viner varje år.

Vinprovargruppen består av Mischa Billing, lektor i dryckeskunskap på restauranghögskolan i Grythyttan.


Jan Holmström,
tidigare chefredaktör på Allt om mat och författare till boken Vinprovning samt expert på franska viner.

Gunilla Hultgren Karell, erfaren provare både från Systembolaget och importörssidan.

Magnus Waern, en av Sveriges främsta experter på tyska och österrikiska viner.