I dag kom nya Michelinguiden som recenserar restauranger längs Europas vägar. I Sverige har juryn gett tre nya restauranger en stjärna i boken. - Vet inte riktigt vad det här betyder än, men det betyder mer nu än det gjorde för tio år sedan, säger en glad nybliven stjärnkrögare Mats Bengtsson på resturang Leijontornet.

På restaurang Leijontornet korkades champagnen upp idag när de fått veta att de var en av tre nya resturanger i Sverige som får en stjärna i Guide Michelin Main Cities of Europe 2008.
– Det här är som ett kvitto på att andra gillar det vi gör, säger delägaren Mats Bengtsson på Leijontornet i Stockholm.
Var det ett mål att få en stjärna?
– Vi har varit medvetna i vår strategi internt, men externt har vi bara velat vara en så bra restaurang som möjligt.
Vad är det som gör er så speciella?
– Tanken på det skandinaviska köket och det ekologiska, säger Mats Bengtsson och Gustaf Otterberg (bilden), kökschef fortsätter:
– Vi gör allting själva och tar inget från utlandet, för något som är ekologiskt i Italien är inte det längre när det väl är här med alla utsläpp som transporten orsakar. Gustav Otterberg tycker att närproducerat är nästan det viktigaste.
– Det blir en smal vinter med få ingredienser, jag menar det finns ett begränsat sätt laga till en morot på, men det är samtidigt en utmaning, säger han.

Saftar allt på hösten

En av utmaningarna är att ta hand om alla grönsaker och bär under hösten så att de ska räcka hela vintern.
– Vi saftar och syltar mycket på hösten för att ta hand om allt.
Kommer man till er restaurang för att man vill äta ekologiskt?


– Nej det kommer oftast som en överraskning, säger Gustaf.
Den andra resturangen som fick en ny stjärna i Stockholm är Mathias Dahlgren Matsalen och i Göteborg fick resturangen Kock & Vin en stjärna.
– Sverige är det land i Norden med flest stjärnor i Guide Michelin. Samtidigt vill jag poängtera att Guide Michelin är mer än bara lyxrestauranger och hotell. Guiden erbjuder ett urval av bra restauranger och hotell i olika prislägen, säger Carl Stenson, pressansvarig på Michelin i de nordiska länderna.
På Leijontornet vet man ännu inte vad det här kommer att betyda, men, menar Mats Bengtsson, det betyder mer idag än det gjorde för tio år sedan.
– Speciellt internationellt tror jag det har betydelse, säger han.

 

Svenska restauranger med stjärna i Guide Michelin Main Cities of Europe 2008:

Stockholm

Edsbacka krog (två stjärnor)
Leijontornet (ny stjärna)
Mathias Dahlgren Matsalen (ny stjärna)
Operakällaren
Fredsgatan 12
Lux Stockholm
Esperanto

Göteborg
Kock & Vin (ny stjärna)
Sjömagasinet
28+
Fond
Basement

Guide Michelin

  • Varje år åker anonyma inspektörer runt och proväter på restauranger och bor på hotell. Dessa inspektörer betalar alltid för sin mat eller hotellnatt och avlönas av Michelin – allt för att bevara Guide Michelins oberoende och för att inspektörerna ska få samma upplevelse som övriga gäster.
  •  Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är värd en resa i sig, två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg, medan en stjärna betyder att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori. Restauranger belönas stjärnor för maten på tallriken och besticksymboler för miljö, service med mera.