Tre goda GI recept

Paprika och böngryta

4 portioner
Ingredienser:
2 dl färdigkokt quinoa
2 röda paprikor
1 stor lök
1/2 tsk salt
1/2 tsk kanel
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 krm mald koriander
1/2 tsk paprikapulver
1 krm mald spiskummin
1 burk krossade tomater
1 burk röda bönor (kidney beans)
1/2 tsk sambal oelek eller harissa
4 msk hackad koriander eller persilja
Så här gör du:
Tärna paprika, hacka lök, krossa och hacka vitlöksklyftor, skiva selleristjälkar. Värm olja i en stor stekpanna eller wok och stek grönsakerna över hög värme under ständig omrörning, tills de är mjuka. Strö över spiskummin, koriander, kanel och paprika och stek ytterligare någon minut.
Tillsätt tomaterna, sambalkrydda eller annan stark pepparkrydda efter smak och salt, låt sjuda under lock i 10–15 minuter. Rör ner de avrunna bönorna och koka tills allt är varmt. Strö över färsk koriander eller persilja och ev mynta.

Grillade lammracks spjäll

4 portioner.
Ingredienser:
1 kg lammracks
1 msk malen spiskummin
1/2 tsk malen kanel
1 msk madras-curry
1/2 msk salt
1 msk kajenn
1 msk chilipulver
1 msk malen kryddpeppar
1/2 msk malen svartpeppar
Så här gör du:
Blanda samman kryddorna till kryddblandningen. Gnid in köttet.
Grilla på medelvärme över grå glödbädd med gallret nära elden. Grilla köttet ca 8 minuter per sida eller till en innertemperatur på 72°. Vill du ha helt genomstekt kött, grilla ytterligare en stund.
Svep in köttet i smörpapper eller aluminiumfolie. Låt vila i ca 10 minuter före servering.

Grillad ananas med grönt te

4 portioner.
Ingredienser:
1 färsk ananas
1/2 dl gröna teblad
1 msk rårörsocker
Glaze:
1/2 dl balsamivinäger
0,5 msk honung
Så här gör du:
Blanda samman honung och vinäger i en liten kastrull. Koka upp och sänk sänk värmen. Låt sjuda tills glazen känns simmig, ca 5 minuter.