Varm tedrink spetsad med calvados
Ingredienser (10 portioner)
1,5 l te, gärna earl grey
3 dl calvados
1 st citron, 1/2 dl pressad saft
0,5 dl flytande honung
1 st citron, 10 st tunna skivor
Tillbehör:
pepparkakor, blåmögelost, gärna roquefort eller stilton
Gör så här:
Blanda och servera drinken rykande het i glaskoppar. Bred ost på pepparkakorna och servera dem till.
Recept: Alltommat.se
Chokladgrund
Ingredienser (20 koppar)
175 g mörk choklad, 70 %
2,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
4 dl kakao
Gör så här:
1. Hacka chokladen.
2. Koka upp vatten och socker. Tillsätt kakaon och vispa slätt.
3. Häll blandningen över den hackade chokladen.
4. Låt svalna. Täck över och förvara i rumstemperatur.
Recept: Alltommat.se
Rosa orientkryddad glögg
Ingredienser (10 portioner)
1 st rosévin, flaska, (75 cl)
1,5 dl strösocker
2 st stjärnanis
5 st kardemummakapslar, el 3/4 tsk stötta hela kardemummakärnor
1 st kanelstång
2 st ingefära, bitar torkad
0,5 st apelsin, skalet från, skuret i breda strimlor
1 dl pinjenötter, (50 g)
1 dl sötmandel, skållad och skalad (50 g)
1 dl sultanrussin, (50 g)
Det går även bra att köpa en påse färdiga glöggkryddor och blanda med vin, socker och apelsinskal.
Gör så här:
1. Häll vinet, socker, kryddor och apelsinskal i en kastrull. Låt sjuda ca 2 min tills sockret smält.
2. Servera den varm med pinjenötter, mandel och sultanrussin. Extra gott blir det om du rostar pinjenötterna och mandeln i en torr stekpanna före servering.
Recept: Alltommat.se